Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kura w rosole faszerowana - Poule au pot farcie

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 1 niezbyt tłusta kura,
- 1 nóżka cielęca,
- 2 kostki cielęce,
- 1 cebula,
- 2 goździki,
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- mały kawałek selera z liśćmi,
- 3 pory,
- 1 cytryna,
- tymianek,
- liść laurowy,
- natka pietruszki,
- 6 grzanek,
- sól, pieprz,

farsz:
- 100 g miąższu czerstwej bułki,
- 1 łyżka mleka,
- 150 g szynki lub chudego wędzonego boczku,
- 100 g chudej mielonej wieprzowiny,
- 100 g mielonej cielęciny,
- 5 ząbków czosnku,
- wątróbka z kury,
- 30 g wątroby wołowej,
- 1 jajko,
- natka pietruszki,
- tymianek,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz

Jak przygotować


1. Obgotować kości i nóżkę cielęcą (5 min).
2. Do garnka z osoloną wodą włożyć: obgotowane kości i nóżkę, szyjkę i podróbki (bez wątróbki) z kury, cebulę naszpikowaną goździkami, liście selera, tymianek, liść laurowy, natkę pietruszki i pieprz. Gotować na wolnym ogniu, co pewien czas szumować.
3. Przygotować farsz: namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, szynkę lub boczek, wątróbkę kurzą, wątrobę wołową, czosnek, natkę zemleć lub drobno posiekać i dokładnie wyrobić z mielonym mięsem, dodając tymianek, gałkę muszkatołową, jajko, sól i pieprz.
4. Kurę nadziać farszem (powinien być dość pikantny), zaszyć szyjkę i rozcięcie. Skrzydełka i udka związać grubą białą bawełnianą nicią (na tyle długą, by móc przywiązać do ucha garnka).
5. Włożyć kurę do wrzącego rosołu i gotować na wolnym ogniu około 3 godz.
6. Po godzinie dodać umytą i obraną włoszczyznę.
7. Na dnie wazy ułożyć przyrumienione grzanki i zalać je przecedzonym, bardzo gorącym rosołem.
8. Na ogrzanym półmisku ułożyć pokrojoną na kawałki kurę, a na każdej porcji pokrojony w plastry farsz, ugarnirować jarzynami z
rosołu i natychmiast podawać.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt