Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Krem szczawiowy - Creme a Poseille

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 250 g szczawiu,
- 25 gmasta lub margaryny,
- 500 g ziemniaków,
- 1,25 l wody,
- 1-2 łyżki śmietany,
- sól

Jak przygotować


1. Obrane i pokrojone ziemniaki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować pod przykryciem około 20 min.
2. Przebrać, umyć i osaczyć szczaw. Posiekany włożyć do rondelka, dodać masło i dusić na średnim ogniu 5 min, stale mieszając drewnianą łyżką.
3. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodać podduszony szczaw i gotować jeszcze kilka minut.
4. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, podgrzać, dodać śmietanę.

Źródło: Barbara Buczna, Bożena Bonik. Kuchnia Francuska, na codzień i od święta




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt