Kuchnia włoska wykorzystuje specjały z różnych stron Włoch. Podstawowe etapy prawdziwego włoskiego posiłku wyglądają następująco:
- Antipasto: kolorowa, zróźnicowana przystawka
- 1 Primi: zwykle nieduża porcja makaronu, risotto lub gnocchi, czasami zupa,
- 2 Second: główne danie zawierające mięso, ryby lub drób,
- Insalata: sałatka z różnymi przyprawami lub jarzyn,
I Dolci: deser, podawany z kawą.
Antipasto dosłownie tłuamczy się jako "przed makaronem". Danie to nie ogranicza się do potraw tradycyjnie uważanych za przystawki. Tak naprawdę są to źróżnicowane i wyważone smakowo specjały, takie jak zimne białe pierścienie marynowanych kalamarów czy też minuaturowe porcje vitello tonnato. Nawet ryżowe krokeity nadziewane serem moga stanowić wspaniałe antipasto.
Wybierz przepis kulinarny z kuchni włoskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni włoskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.
Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny! |
|