Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Miód pitny czwórniak

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 2 kg miodu,
- 1,5 kg cukru,
- 35 g kwasku cytrynowego,
- drożdże winiarskie Tokay, Portwein lub Sherry,
- pożywka dla drożdży

Jak przygotować


Przygotować matkę drożdżową i brzęczkę w analogiczny sposób jak w poprzednim przepisie i poddać ją fermentacji. Po tygodniu dodać 31 brzęczki uwarzonej z 1 kg miodu i 0,5 kg cukru z rozpuszczoną w niej pozostałą pożywką. Po 3—5tygodniach (temp. fermentacji należy stopniowo obniżać do 15—18°C), gdy nastaw zacznie się klarować, ściągnąć go znad osadu dla dofermentowania (naczynie powinno być prawie pełne). Po 1—2 miesiącach zabieg ten powtórzyć (w razie potrzeby dosłodzić i dolać innego napoju winnego by gąsior był napełniony „pod korek"). Po półrocznym leżakowaniu (i 2—3 obciągach) miód dojrzeje (przestanie wydzielać się osad). Można go rozlać do butelek.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt