Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Miód pitny trójniak

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 3 kg miodu,
- 1 kg cukru,
- 40 g kwasku cytrynowego,
- drożdże winiarskie Malaga, Madera, Sherry lub Samos,
- pożywka dla drożdży

Jak przygotować


Na 4—5 dni wcześniej przygotować matkę drożdżową. Uwarzyć 7 l brzęczki z 1 kg miodu. 1 1 kg curku (w co najmniej 10-litrowym emaliowanym naczyniu rozpuścić miód w 5 I wody, gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dodać cukier, zagotować, dolać wody do 7 I). Ostudzić, dodać kwasek cytrynowy i 2/3 pożywki. Przelać do gąsiora, dodać drożdże, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, postawić w miejscu o temp. 20—22°C. Po tygodniu dodać 3 I brzęczki uwarzonej z 2 kg miodu, z rozpuszczoną w niej resztą pożywki. Po 4—6 tygodniach (temp. fermentacji stopniowo obniżać do 1 5—18°C), gdy nastaw zacznie się klarować, ściągnąć go znad osadu dla dofermentowania (naczynie powinno być prawie pełne). Zabieg ten powtarzać co 2—3 miesiące (w razie potrzeby dolewać innego napoju winnego, by gąsior był zapełniony „pod korek" i już bez rurki fermentacyjnej). Pó rocznym leżakowaniu rozlać do butelek.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt