Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Miód kapucyński

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 3 kg miodu,
- 1.5 kg cukru,
- 40 g kwasku cytrynowego,
- 5 g chmielu,
- 1 g imbiru,
- 1 g cynamonu,
- pół małej laseczki wanilii,
- drożdże winiarskie Malaga, Madera, Sherry lub Samos,
- pożywka dla drożdży

Jak przygotować


Na 4—5 dni wcześniej przygotować matkę drożdżową. Uwarzyć-7 I brzęczki z 1,5 kg miodu i 1 kg cukru (w co najmniej 10-litrowym emaliowym naczyniu rozpuścić miód w 5 I czystej wody, gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dodać cukier, dolać wody do 7 I). Ostudzić, dodać kwasek cytrynowy i 2/3 pożywki. Przelać do gąsiora, dodać matkę drożdżową, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, postawić w miejscu o temp. 20—22°C. Po tygodniu przygotować brzęczkę uwarzoną z 1,5 kg miodu i 0,5 kg cukru (po dodaniu cukru i uzupełnieniu wodą do 3 I dodać przyprawy i zagotować). Po ostygnięciu przecedzić, dodać resztę pożywki i zmieszać z nastawem. Po 4—6 tygodniach (temp. fermentacji stopniowo obniżać do 15—18°C), ściągnąć nastaw znad osadu dla dofermentowania, w razie potrzeby dosłodzić miodem lub cukrem. Dalej postępować tak, jak w poprzednim przepisie.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt