Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Miód pitny korzenny

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 2 kg miodu,
- 1,5kg cukru,
- 35 g kwasku cytrynowego,
- 5 g chmielu,
- 1 g kwiatu muszkatołowego,
- 1 g imbiru,
- 1 g cynamonu,
- 2—3 goździki,
- 1—2 ziarna pieprzu,
- 1—2 ziarna ziela angielskiego,
- drożdże winiarskie Tokay, Madera lub Sherry,
- pożywka dla drożdży

Jak przygotować


Na 4—5 dni wcześniej przygotować matkę drożdżową. Uwarzyć 7 I brzęczki z 1 kg cukru (w 10-litrowym emaliowanym naczyniu rozpuścić miód w 5 I czystej wody, gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dodać cukier, zagotować, uzupełnić do 7 I). Ostudzić, dodać kwasek cytrynowy i 2/3 pożywki. Przelać do gąsiora, dodać matkę drożdżową, zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, ^stawić w miejscu o temp. 20—22°C. Po tygodniu rzygotować brzęczkę z 1 kg miodu i 0,5 kg cukru (po dodaniu cukru i uzupełnieniu wodą do 3 I — dodać przyprawy i zagotować). Po ostygnięciu przecedzić i dodać resztę pożywki, zmieszać z nastawem. Po 3—5 tygodniach (temp. fermentacji stopniowo obniżać do 15—18°C) ściągnąć nastaw znad osadu dla dofermentowania, w razie potrzeby dosłodzić. Zabieg ten powtarzać co 2—3 miesiące (w razie potrzeby dolewać innego napoju winnego, by gąsior był zapełniony „pod korek"). Gdy miód dojrzeje, rozlać db butelek i dobrze zakorkować.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt