Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Nalewka z jerzyn

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 50 dag dojrzałych jeżyn,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,25 l czystej wódki,
- 40 dag cukru (15—20 dag cukru i 25 dag miodu)

Jak przygotować


Jeżyny przebrać, szybko opłukać na sicie zimną wodą, wsypać do butli. Zalać wódką i spirytusem, dobrze zakorkować. Postawić w ciepłym miejscu na 2—3 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem, by owoce dobrze się zmacerowały. Nastaw zlać do butelek przez lejek lub gazę, zakorkować. Do pozostałych owoców wsypać cukier (wlać miód) i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2—3 tygodnie, wstrząsając od czasu do czasu, do powstania syropu. Syrop zlać w ten sam sposób do otrzymanego poprzednio nastawu. Nalewkę można przy tym doprawić (dodać tylko część syropu jeśli chce się by była mniej słodka, osłodzić, wzmocnić, rozcieńczyć wódką lub przegotowaną wodą itp.). Nalewkę po doprawieniu pozostawić do sklarowania, po czym zlać znad osadu. Nalewka jeżynowa im dłużej stoi, tym jest lepsza.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt