Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Nalewka z czarnych porzeczek

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 50 dag dojrzałych owoców czarnej porzeczki,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,25 l czystej wódki,
- 40 dag cukru (20 dag cukru i 25 dag miodu)

Jak przygotować


Porzeczki przebrać, opłukać na sicie zimną wodą, osuszyć, wsypać do butli. Zalać wódką i spirytusem, dobrze zakorkować. Postawić w ciepłym miejscu na 4—6 tygodni, co kilka dni wstrząsając naczyniem, by owoce dobrze się zmacerowały. Nastaw zlać do butelki przez lejek z watą lub gazą, zakorkować. Do pozostałych owoców wsypać cukier (wlać miód) i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu, do rozpuszczenia cukru. Powstały syrop zlać do otrzymanego poprzednio nastawu. Nalewkę można przy tym doprawić, jeśli chcemy, by była mniej słodka, dodać tylko część syropu, jeśli uznamy za mało słodką — dosłodzić, za słabą — dodać spirytusu, za zbyt esencjonalną — dodać wódki itp. Resztę syropu i owoce można zużyć zalewając wódką. Otrzymamy trochę mniej wykwintny rodzaj nalewki lub likieru. Nalewkę po doprawieniu pozostawić do sklarowania, po czym zlać znad osadu. Nalewka porzeczkowa im dłużej stoi tym jest smaczniejsza.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt