Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Maliniak

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 2 l moszczu malinowego,
- 3 kg miodu,
- 1,25 kg cukru,
- 20 g kwasku cytrynowego,
- drożdże winiarskie Portwein, Malaga lub Burgund,
- pożywka

Jak przygotować


Na 4—5 dni wcześniej przygotować matkę drożdżową. 4,5 I roztworu z 1,25 kg cukru ostudzić, dodać kwasek cytrynowy i 2/3 pożywki. Przelać do gąsiora, dodać moszcz malinowy i matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, postawić w miejscu o temp. 20—22X. Po tygodniu przygotować brzęczkę z 3 kg miodu (w emaliowanym naczyniu rozpuścić miód w 3 I wody, gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dolać wody do 3,5 I) i po ostudzeniu oraz rozpuszczeniu w niej reszty pożywki dolać ją do nastawu, wymieszać. Po A—6 tygodniach (temp. fermentacji stopniowo obniżać do 15—18X), gdy nastaw zacznie się klarować, ściągnąć go znad osadu dla dofermentowania. Dalej postępować tak, jak w poprzednim przepisie.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt