Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Agrestniak

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 2 l moszczu agrestowego,
- 2 kg miodu,
- 1,5 kg cukru,
- drożdże winiarskie Tokay, Portwein lub Sherry,
- pożywka dla drożdży

Jak przygotować


Na 4—5 dni wcześniej przygotować matkę drożdżową. 5 I roztworu cukrowego z 1,5 kg cukru ostudzić, dodać połowę pożywki. Przelać do gąsiora, dodać moszcz agrestowy i matkę drożdżową. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, postawić w miejscu o temp 20—22X. Po tygodniu przygotować brzęczkę z 2 kg miodu (w emaliowanym naczyniu rozpuścić miód w 2 I wody, gotować przez pół godziny, zbierać pianę, dolać wody do 3 I) i po ostudzeniu dolać ją do nastawu, wymieszać. Po 3—5 tygodniach (stopniowo obniżać temp. fermentacji do 15—18X), gdy nastaw zacznie się klarować, ściągnąć go znad osadu dla dofer-mentownia (naczynie powinno być prawie pełne, gąsior zamknięty rurką fermentacyjną). Zabieg ten powtarzać co 2—3 miesiące (w razie potrzeby dolewać innego napoju winnego, by gąsior był zapełniony „pod korek"), już bez rurki fermentacyjnej. Gdy miód dojrzeje (po pół roku leżakowania) rozlać do butelek.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt