Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kwas z dzikiej róży

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 0,5 kg owoców dzikiej róży lub głogu,
- 40 dag cukru,
- 2 dag drożdży,
- kromka chleba żytniego razowego,
- 6 l wody

Jak przygotować


Owoce opłukać, przekroić, wybrać pestki, drobno posiekać, dodać wysuszoną (lekko podrumienioną) kromkę chleba. Zalać gorącą wodą przegotowaną z cukrem. Po wystudze-niu dodać drożdże roztarte z łyżką cukru. Dobrze wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do sfermentowania. Przecedzić, rozlać do butelek. Po 24 godz. butelki przenieść do chłodnego miejsca.




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt