Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Sos ostry śmietanowy (strogonow)

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- cebula
- masło
- mąka
- bulion
- śmietana
- sól
- pieprz
- sos angielski
- estragon
- masło śmietankowe

Jak przygotować


Pól cebuli dro­bniutko usiekanej, zasmażyć na maśle z małą łyżką mąki, roz­prowadzić bulionem, wlać 3 łyżki śmietany, dodać soli, bia­łego pieprzu i łyżeczkę sosu angielskiego Cabul, zagotować, a na wydaniu wsypać trochę siekanego estragonu i włożyć kawałek masła śmietankowego. Sos ten powinien być zawie­sisty i ostry, podaje się do smażonej wołowiny i cielęciny, np. do befsztyków, polędwicy, zrazików, sznycli itp.
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt