Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Beszamel

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- masło
- mąka
- śmietanka lub mleko
- rosół
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- żółtka
- parmezan

Jak przygotować


Sos ten może być mięsny lub postny, ćwierć funta masła zagotować z równą ilością mąki, rozpro­wadzić śmietanką lub mlekiem wymieszanem do połowy z bia­łym rosołem, dodać soli, szczyptę białego pieprzu i gałki muszkatołowej i gotować mieszając ciągle, aby sos był biały i zawiesisty. Potem 4 żółtka rozbić z mlekiem lub zimnym roso­łem, wsypać w nie łyżkę tartego parmezanu, dobrze wymie­szać i wlać mieszając, w sos; następnie przefasować przez czyste płótno i podać do cielęciny, do kalafiora itp. Sos ten musi być zupełnie gęsty, tak aby go nie polewać, ale kłaść łyżką można było. Do ryb lub kalafiora w poście używany, rozprowadza go się, bez rosołu, tylko mlekiem.
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt