Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Naleśniki z wiśniami i miętą

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- 350 g wiśni
- 3 kropelki esencji migdałowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 goździk
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być również pszenna)
- cukier puder do posypania/ bita śmietana do ozdoby
- olej roślinny do smażenia
- 150 g mąki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki świeżej, posiekanej mięty
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- szczypta soli

Jak przygotować


Wiśnie wkładamy do garnka, dodajemy esencję migdałową, przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy mąkę i mieszamy aż owoce zgęstnieją. Odstawiamy z ognia.

Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy posiekaną miętę, cukier wanilinowy, jajko, mleko i ubijamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego (użyłam do tego blendera).

Składniki etapu: 150 g mąki, 1 łyżka cukru wanilinowego, 3 łyżki świeżej, posiekanej mięty, 1 jajko, 300 ml mleka, szczypta soli

Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju i smażymy naleśniki (smażę max. 1 minutę na jednej stronie).

Na usmażonego naleśnika, nakładamy mus z wiśni, zwijamy w rożek i posypujemy cukrem pudrem. Możemy również dodać bitą śmietanę.
Źródło: onet.pl




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt