Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Masło orzechowe

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- utarte masło,
- łyżka zmielonych orzechów włoskich albo laskowych,
- łyżeczka soku cytrynowego albo koniaku,
- szczypta zmielonego pieprzu i soli

Jak przygotować


Do utartego masła dodajemy łyżkę zmielonych orzechów włoskich albo laskowych, łyżeczkę soku cytrynowego, albo koniaku, szczyptę zmielonego pieprzu i soli.

Miłym urozmaiceniem będą kanapki z bułki wypełnionej smakowitym nadzieniem... Można też wydrążyć wekę, wydrążony miękisz zmieszać z masłem, np. zielonym, uzupełnić parówką albo gotowanymi jajami. Nadziać wekę przygotowaną masą, ochłodzić w lodówce, kroić na kromeczki.
Bułkę trzeba przekroić w 2/3 wysokości, z dolnej części wyjąć miękisz, dno wyłożyć listkiem zielonej sałaty. Na sałatę można kłaść różne pasty, na wierzch można położyć plasterek jaj, albo wędliny, albo pomidora, posolić, posypać pieprzem. Bułkę przykrywamy wierzchem posmarowanym masłem. Bułeczki takie na pewno nie zgniotą się. W naszym piknikowym koszyku nie może zabraknąć rzodkiewek. Z pewnością zasługują na nasze zainteresowanie: Grecy używali jej jako lekarstwa na poprawę wzroku. Ponoć rzodkiewka wpływa też dodatnio na jasność myśli. Najsmaczniejsze są rzodkiewki surowe, świeże i młode, ważne jest, że nie tuczą. Zasobne są w witaminy i sole mineralne. No i doskonale nadają się do przyrządzania wiosennych potraw z twarożkiem, śmietaną...

Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt