Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kasza gryczana na sypko

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- kasza gryczana,
- białko,
- łyżka masła,
- łyżka soli

Jak przygotować


Oczyszczoną kaszę zacieramy ubitym białkiem. Wykładamy ją na blachę i suszymy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając, aby nie powstały grudki. Wysuszoną i wystudzoną kaszę jeszcze raz rozcieramy likwidując pozostałe grudki. Na 1 i 3/4 szklanki kaszy potrzeba nam 2 i 1/4 szklanki wody zagotowanej z dodatkiem 1 i 1/2 łyżki masła i soli według smaku. Do zagotowanej wody wsypujemy kaszę i gotujemy ją kilka minut w odkrytym garnku. Kiedy wchłonie cały płyn garnek przykrywamy i wstawiamy do średnio gorącego piekarnika, aby kasza się wypiekła. W połowie gotowania trzeba kaszę wymieszać. Gotowa jest mnie więcej po 1 godzinie. Tak przygotowaną kaszę pojdajemy do sosów, duszonych mięs i możemy polać ją masłem, albo stopioną słoninka.

Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt