Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- niedojrzały agrest,
- 0,8 l 5%-octu stołowego,
- 1 kg cukru,
- 5 g soli kuchennej,
- 2 listki laurowe,
- szczypta cynamonu,
- 6 goździków
|
|
|
Jak przygotować
Niedojrzały agrest przebieramy, usuwamy szypułki i sparzamy wrzącą wodą, a następnie osaczamy na sicie. Przygotowujemy zalewę: na 11 wody bierzemy 0,815-procentowego octu stołowego, 1 kg cukru, 5 g soli kuchennej, 2 listki laurowe, szczyptę cynamonu, 6 goździków. Zalewę z przyprawami zagotowujemy w emaliowanym, nie obitym naczyniu i przecedzamy, a następnie ponownie zagotowujemy. Wkładamy agrest i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Gotową marynatę rozlewamy do słoików, słoiki zamykamy i studzimy.
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
|