Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Sos beszamelowy

Oceń przepis

Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)


dodaj do ulubionych

drukuj przepis

poleć znajomemu

skomentuj przepis


Składniki


- łyżka margaryny,
- łyżka mąki,
- 0,5 l mleka,
- szczypta soli,
- łyżka tartego sera,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany

Jak przygotować


Łyżkę margaryny rozpuścić, wymieszać z łyżką mąki, nie rumienić i tę zasmażkę rozprowadzić w 0,5 1 mleka, zagotować. Doprawić solę, dodać łyżkę tartego sera, 1 żółtko i 2 łyżki śmietany. Po zalaniu rzodkiewek tym sosem posypać potrawę 3 łyżkami żółtego sera. Zapiec na złoty kolor. To świetne danie na kolację.
- Rzodkiewki wymagają starannego mycia.
- Bardzo młodziutkie rzodkiewki można jeść razem z listkami.
- Tradycyjnie na polskim stole są rzodkiewki elementem dekoracyjnym. Aby ładnie wyglądały przyozdabiając półmisek, musimy je o-tworzyć. Nacinamy każdą ozdobnie, obkładamy kostkami lodu, wstawiamy do wody i trzymamy w lodówce, aby ładnie się nam „otworzyły", a ich kształt utrwalił.

Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992




Napisz, co sądzisz o tym przepisie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt