Średnia ocen: 0
Ilość ocen (0)
|
Składniki
- łyżka margaryny,
- łyżka mąki,
- 0,5 l mleka,
- szczypta soli,
- łyżka tartego sera,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany
|
|
|
Jak przygotować
Łyżkę margaryny rozpuścić, wymieszać z łyżką mąki, nie rumienić i tę zasmażkę rozprowadzić w 0,5 1 mleka, zagotować. Doprawić solę, dodać łyżkę tartego sera, 1 żółtko i 2 łyżki śmietany. Po zalaniu rzodkiewek tym sosem posypać potrawę 3 łyżkami żółtego sera. Zapiec na złoty kolor. To świetne danie na kolację.
- Rzodkiewki wymagają starannego mycia.
- Bardzo młodziutkie rzodkiewki można jeść razem z listkami.
- Tradycyjnie na polskim stole są rzodkiewki elementem dekoracyjnym. Aby ładnie wyglądały przyozdabiając półmisek, musimy je o-tworzyć. Nacinamy każdą ozdobnie, obkładamy kostkami lodu, wstawiamy do wody i trzymamy w lodówce, aby ładnie się nam „otworzyły", a ich kształt utrwalił.
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
|