Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Ekwadorska

Kuchnia ekwadorska dzieli się, tak jak i kraj, na trzy podstawowe regiony: wybrzeże Pacyfiku, Andy i Amazonię (jest jeszcze Galapagos, ale tam mieszka garstka ludzi i nic szczególnego się nie jada, być może dlatego, że wszystko jest pod ochroną).

Indianie andyjscy jedzą dużo zbóż i ziemniaki, wołowinę, wieprzowinę i kozinę (często wnętrzności, bo części szlachetne można z korzyścią sprzedać), a od wielkiego dzwonu świnki morskie - najbardziej typowy, świąteczny przysmak andyjski, charakterystyczny również dla Peru. Indianie z dżungli jedzą przeważnie to, co złapią lub upolują, za znany specjał mając np. mrówki, a ziemniaki zastępują zielonymi bananami, jadalnymi jedynie pod postacią smażoną. Wybrzeże - gdzie przeważa ludność murzyńska, potomkowie zbiegłych z Karaibów niewolników - żywi się wszystkim, co z morza da się wyciągnąć. Tamtejsza kuchnia to prawdziwa orgia owoców morza i pacyficznych ryb. Do tego dochodzą jeszcze zwyczaje kulinarne, przywiezione niegdyś przez hiszpańskich konkwistadorów. Powszechnie jada się np. arcyhiszpańskie pierożki empanadas, choć - inaczej niż w Hiszpanii - ciasto wyrabia się często z mąki kukurydzianej. Na miejscu i wedle hiszpańskich receptur produkuje się paprykowaną kiełbasę chorizo

Większości posiłków, i to niezależnie od regionu, towarzyszy zimny sos aji: kawałeczki bardzo ostrej papryki aji i paseczki fioletowej cebuli zalewa się oliwą lub oliwą z wodą, a całość jest podprawiona sokiem z limek, solą i posiekaną pietruszką lub kolendrą. W całym kraju jada się również potrawę, zwaną ceviche, choć używając do jej przygotowania różnych składników. Ceviche to najczęściej skorupiaki (choć niekoniecznie, bo jesy też ceviche de palmitos, którego podstawowym składnikiem były serca palm), marynowane na surowo z papryczką aji, cebulą, oliwą, sokiem z limek i pomarańczy. Najpowszechniejsze jest ceviche de camarones - z krewetek, a równie wyborne ceviche de conchas - z surowych wnętrz małż sercówek. Czarnoskórzy mieszkańcy wybrzeża twierdzą, że surowe małże lepsze są w działaniu niż viagra, a gdy obserwuje się, jakim zajęciom najpowszechniej i najradośniej się oddają, trudno nie przyznać im racji.

Wybierz przepis kulinarny z kuchni ekwadorskiej
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni ekwadorskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!

Ma czym polega? elektrokoagulacja , konsultuj się z lekarzem. 100% orygialna VIAGRA szybka dostawa

O serwisie Pomoc Kontakt