Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Przepisy kulinarne





Kuchnia Chińska

Najbardziej charakterystyczną cechą dla chińskich obyczajów kulinarnych jest używanie pałeczek zamiast, tak jak w Europie, sztućców. Inna cechą jest wyjątkowy umiar i skromność przy stole. Przejadanie się i serwowanie zbyt obfitych posiłków uznawane jest za ciężki grzech. Chińczycy zwracają również dużą uwagę, aby jedzenie było w miarę dietetyczne i zdrowe. Wiele potraw jest spożywanych nie tylko ze względu na ich walory smakowe, lecz także z powodu ich właściwości leczniczych. Szczególne działanie prozdrowotne ma mięso węża, które smakiem przypomina kurczaka. Najchętniej serwuje się je w zimie, gdyż pobudza krążenie i pomaga przy reumatyzmie.

W kulturze chińskiej jedzenie uznawane jest za lekarstwo, dlatego jego składniki i proporcje za każdym razem zależne powinny być od stanu zdrowotnego konsumenta. Na Zachodzie krąży wiele obiegowych opinii na temat dziwnych zwyczajów jedzeniowych Azjatów, zwłaszcza Chińczyków. Większość z tych opowieści sugeruje, jakoby psy i koty należały do codziennego menu w Chinach, a, rzekomo zjadane “na żywca”, małpie mózgi miałyby uchodzić za największy przysmak chiński. Do makabrycznych potraw kuchni azjatyckiej podobno należą pieczone na grillu stopy żywej gęsi lub łapy niedźwiedzia oraz płód szczura. Wszystkie te opowieści wynikają z stereotypu barbarzyńskiego Chińczyka, w który wciąż wierzą niektórzy Europejczycy. Większość z sensacyjnych opowieści niewiele ma jednak wspólnego z rzeczywistością.

Do najczęściej wykorzystywanych w kuchni chińskiej składników należą: proso, ryż, kao-liang (sorgo), pszenica, kukurydza, gryka, słodki ziemniak, soja, bób, orzechy, fasola, malwa, chińska sałata, zielona musztarda, rzepa, rzodkiewka, grzyby, brzoskwinie, morele, śliwki, jabłka, jujuba, gruszki, dzikie jabłonie, górski głóg, litchi, pomarańcze, wieprzowina, baranina, kurczak, kaczka, gęś oraz bażant, ryby, czerwony pieprz, imbir, czosnek, wiosenna cebula i cynamon.

Aby prawidłowo przygotować posiłek, musi być zachowana równowaga pomiędzy fan (zboża i inne pokarmy w proszku, czy granulacie np. mąka, ryż) i ts’ai (warzywa i mięsa). Typową chińską potrawą jest dim sum. Jest to kategoria pewnych zwyczajowych dań. Dim sum są to niewielkie posiłki, rodzaj przekąsek lub często podawany dodatek do herbaty (yam cha). W restauracjach gość może je wybrać ze specjalnego wózka. Większość dim sum gotowana jest na parze, ale może być również smażona lub duszona. Dim sum zazwyczaj podaje się w małych porcjach. Charakteryzuje je silny zapach. Są ulubionym przysmakiem kantońskim, dzisiaj także bardzo popularnym w Hong Kongu i na Tajwanie.

Ważnym daniem w kuchni chińskiej jest makaron. Uważa się, że Chińczycy pierwsi rozpoczęli jego produkcję. W XIII w. makaron sprowadzony został przez Marco Polo do Europy. Na pytanie, dlaczego dłuższy makaron jest lepszy od krótszego Chińczycy odpowiadają, że długi makaron oznacza długie życie. Wytwarzanie makaronu w tradycyjny chiński sposób jest niełatwą sprawą, wymagającą dużej zręczności. Dzisiaj makaron powstaje w specjalnych maszynach. W kuchni chińskiej są 2 podstawowe rodzaje makaronu: jajeczny (mien) i ryżowy (bijon). Makaron jajeczny kształtem przypomina cienkie włoskie spaghetti, zaś ryżowy jest szeroki i przypomina włoskie fettuccine lub tagliatelle.

Najchętniej jada się w Chinach gęste zupy np. z płetwy rekina i ptasich gniazd, które muszą być gotowane przez wiele godzin. Do przyrządzania tej ostatniej używa się najczęściej gniazd jaskółczych (ni do). Gniazda budowane są przez ptaki, które tworzą je z wodorostów połączonych śliną. Jaskółcze gniazda można znaleźć na urwiskach na południowo-chińskim wybrzeżu. Do chińskich zup, w odróżnieniu od europejskich, można dodawać sałatę, której z kolei raczej nie znajdzie się w składzie tamtejszej sałatki.

Najbardziej kojarzonym z Chinami składnikiem kulinarnym jest ryż. Wbrew powszechnemu mniemaniu obcokrajowców, nie jest on podawany w osobnych miskach dla każdej osoby, lecz w rodzinny sposób z półmiska stojącego pośrodku stołu.

Terytorium Chin zamieszkuje wiele narodowości i grup etnicznych, dlatego w każdym regionie mają własną odmienną kuchnię. Na południu w Kantonie podaje się więcej ryb i owoców morza. W Pekinie zaś spożywa się więcej mięsa. Najpikantniejsze potrawy serwuje się w centralnych regionach kraju, w prowincjach Sichuan i Hunan. Często używa się tam czosnku i chilli. Jak głosi anegdota, Mao Zedong miał powiedzieć, że “im więcej spożywa chilli, tym bardziej staje się rewolucyjny”.

Gdy chcemy zjeść tradycyjny chiński posiłek, pierwszą nowością, na którą się natykamy są chińskie pałeczki (kuaizi). Konfucjusz (551-479 p.n.e.) uważał, że narzędzia, które zazwyczaj służą do zabijania (jak np. nóż) nie mogą być używane przy stole. Chińczycy nauczyli się jeść pałeczkami na długo, zanim Europejczycy zaczęli posługiwać się przy stole nożem, widelcem i łyżką. Aby danie można było jeść pałeczkami, musi być ono wcześniej koniecznie pokrojone na małe kawałki. Kuchnia chińska silnie związana jest z tradycją i kulturą, w której odgrywa znaczącą rolę. Kiedy książę Ling z państwa Wei zapytał Konfucjusza o wojskową taktykę, Konfucjusz mu odpowiedział: “Rzeczywiście słyszałem o sprawach dotyczących tsu (deska do mięsa ) i tou (taca na mięso), ale nie nigdy nie poznałem spraw wojskowych”. Powiedzenie to obrazuje, jak ważną jest znajomość w Chinach arkanów sztuki kulinarnej.

Za dobrze wychowanego człowieka może uchodzić tylko taka osoba, która posiada odpowiednią wiedzę i umiejętności kulinarne. Turyści przyjeżdżający do Chin powinni wiedzieć, że restaurację o podwyższonym standardzie określa się terminem Ogród. W przeciwieństwie do europejskich restauracji, różnice cenowe nie są tak duże. Jej wystrój jest zwykle prosty i bezpretensjonalny. Przez wiele osób chińska kuchnia uważana jest za najlepszą na świecie.
Źródło: www.portal.chinese.pl

Wybierz przepis kulinarny z kuchni chińskiej:
Dla Twojej wygody oprócz wyszukiwarki podzieliliśmy przepisy kulinarne ze względu na kuchnie świata. Jeśli szukasz w kuchni chińskiej odpowiedniego przepisu, to po prostu wybierz teraz z menu po lewej odpowiednią kategorię i zapoznaj się z przepisami kulinarnymi, które są dostępne. Mamy nadzieję, że spodobają Ci się zaproponowane przepisy kulinarne, będą smaczne i łatwe w przyrządzeniu.

Życzymy smacznego dla Ciebie i całej rodziny!