Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Zaprawianie zup i sosów żółtkami lub śmietaną
Odstawić na brzeg blachy zupę lub sos, mający być za prawiony — na kwartę zupy lub na pól kwarty sosu wziąć najmniej 2 żółtka, które oddzielnie rozbić z 2-ma łyżkami przestudzonego płynu, a mieszając ciągle łyżką drewnianą, wlewać powoli zaprawkę w zupę lub w sos i zaparow... »
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska

Rumienienie masła z mąką
W rondelku lub na patelni rozpuścić łyżkę masła a postawiwszy na wolnym ogniu, zagotować — wtedy wsypać łyżkę mąki, którą dobrze wymieszać z masłem i gotować dłużej lub krócej, stósownie do użytku przeznaczonego. Do białych sosów nie można tego masła z mąką zupełnie ru... »
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska

Klarowanie masła
Stosowną ilość masła rozpuścić w rondelku, zagotować kilka razy, gotując na wolnym ogniu około 10 minut — potem odstawić do przestudzenia. Gdy wszystek gąszcz opadnie, pozostanie płyn klarowny, który przecedzić przez czyste płótno, używając go następnie do smażenia ryb lub do c... »
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska

Jak poznać dobre mięso

Dobre mięso wołowe
powinno mieć piękny kolor krwisty, powinno być pulchne i soczyste, ani zbyt chude, ani bardzo tłuste. Jeżeli kolor jest bardzo ciemny, znać, że ze starego wołu, mięso więc będzie łykowate. Łój przy mięsie powinien być jasno-żółty — wyj... »
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska

Czy zeschnięty ser żółty można uratować?
Zapomnieliśmy zawinąć w folię żółty ser i teraz zsechł się w lodówce? Nie można go pokroić, bo jest twardy jak kamień? Głowa do góry, jest na to prosty sposób!

Zeschnięty ser wystarczy zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na około 30 minut. Następnie wyjmujemy, osu... »
Źródło: onet.pl

Pestek do kompotu nie wypluwa się
Pestek do kompotu, chrząstek, ości - które się wzięło do ust, nie wypluwa się na talerz i nie wyjmuje się z ust rękami, lecz przesuwa się łyzkę, czy widelec do ust, dyskretnie wypluwa, składa na swój talerz.... »
Źródło: Kalendarz babci Aliny, 1989

Skorupki od jaj dobre do czyszczenia umywalki, wanny i zlewu
Nie wyrzucajmy skorupek od jaj. Drobno pokruszonymi skorupkami znakomicie czyście się umywalkę, wannę, zlew, także kryształową karafkę lub wazon.... »
Źródło: Kalendarz Babci Aliny, 1989

Liście orzecha włoskiego przeciw pchłom i pluskwom
Liście orzecha włoskiego są skutecznym środkiem przeciwko pchłom i pluskwom.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Mięta i liście róż przeciw pchłom
Sproszkowana mięta i liście róż, to środki przeciw pchłom.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989

Napar z czosnku pomocny do likwidacji wszawicy
Napar z czosnku i piołunu jest stosowany w postaci kompresów do likwidacji wszawicy i leczenia świerzbu.... »
Źródło: Napar z czosnku i piołunu jest stosowany w postaci kompresów do likwidacji wsza-wicy i leczenia świerzbu.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38