Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Drewniane łyżki myj od razu po użyciu
Drewniane łyżki i inne drewniane przyrządy używane w kuchni myjemy bezpośrednio po użyciu, nie zostawiamy w potrawach, bo bardzo łatwo chłoną zapachy i nasiąkają płynami.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Naczynia aluminiowe myj z dodatkiem octu
Naczynia aluminowe i sztućce ze stali nierdzewnej dobrze się myje w wodzie z dodatkiem octu.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Szczypta soli przedłuży świeżość mleka
Szczypta soli dodana do mleka pozwala przedłużyć jego świeżość.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Mleko gotowane zbyt długo nie jest smaczne
Mleko gotowane zbyt długo nie jest smaczne. Jeśli mleko przypali się nam podczas gotowania, to jeszcze nic straconego. Możemy usunąć przykry zapach: mleko przelewamy do czystego naczynia, przykrywamy złożoną we czworo wilgotną gazą, albo czystą ściereczką i przegotowu-jemy raz jeszcze ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Mleko gotujemy w garnku aluminiowym lub emaliowanym
Mleko gotujemy w garnku emaliowanym albo aluminiowym przeznaczonym wyłącznie do tego celu.... »
Źródło: Mleko gotujemy w garnku emaliowanym

Jak łatwo wyłożyć z formy budyń
Galaretki i budynie łatwo wyłożymy z formy, w której były przygotowywane, jeśli przed tą czynnością formę na chwilę zanurzymy w gorącej wodzie lub obłożymy gorącą mokrą ściereczką.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Bitą śmietanę przechowuj w temperaturze 6 stopni c
Bita śmietana nie należy do produktów trwałych. Smakołyki, do produkcji których używamy bitej śmietany, powinny byc przechowywane w temperaturze około 6 C tylko kilka godzin.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Do kisielu używamy emaliowanych naczyń
Do sporządzania kisielów i musów owocowych używamy naczyń emaliowanych albo szklanych.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Po ostrych potrawach podawaj łagodny deser
Kiedy przygotowujemy deser, który ma być ukoronowaniem obiadu, zwróćmy uwagę, by po potrawach o mdłym smaku podać deser kwaskowaty, natomiast deser o smaku łagodnym będzie pożądany po potrawach o smaku ostrym, zdecydowanym. Także gama kolorystyczna całego obiadu nie jest bez znaczenia, ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Krupnik zyska na smaku
Zwykła ziemniaczanka czy krupnik bardzo zyskają na smaku i aromacie, jeśli przeznaczone do niej warzywa po pokrojeniu leciutko poddusimy na maśle.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt