Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Szkło znów przejrzyste
Mętne szkło znów bedzie idealnie czyste, jesli je wyczyścisz skórką cytryny. Zmatowiałym szklanym naczyniom możesz przywrócić połsk roztworem popiołu drzewnego i soli amoniakalnej (salmiaku). Wlej roztwór do naczyń i pozostaw na jakiś czas, a znów będą lśniąco czyste.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Bakłażany nie będą gorzkie
Przyrządzając danie z bakłażanów, musimy je najpierw pozbawić goryczki. Pokrojone solimy i odstawiamy na około 20 minut. Sól "wyciągnie" z warzyw gorzki smak. Nastepnie bakłażany opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane możemy smażyć lub piec.... »
Źródło:

Miękka gotowana fasola
FAsola szybciej się ugotuje, jeśli najpierw dokłądnie ją opłuczemy pod bieżącą wodą, a nastepnie zalejemy zimną wodą i pozostawimy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by napęczniała. Można ją gotować w wodzie, w której się moczyła, lub zalać świeżą.... »
Źródło:

Nadziewane warzywa
Wydrążone warzywa wypełniamy nadzieniem dość luźno. Jeżeli farszu będzie za dużo albo gdy go za mocno ubijemy, warzywa popękają w trakcie pieczenia.... »
Źródło:

Zeszklona cebula
Gdy chcemy zeszklić cebulę, kroimy ją, posypujemy solą i odstawiamy na około 15-20 minut. Na jej zeszklenie potrzebujemy wówczas tylko minutę.... »
Źródło:

Mycie grzybów
Aby szybko i skutecznie usunąć piasek z grzybów, należy je umyć w osolonej wodzie.... »
Źródło:

Dobry budyń
Budyń nie przypali się podczas gotowania, jeśli przedtem dno garnka nasmarujemy masłem.... »
Źródło:

ładne grzyby
Świeże grzyby nie ściemnieją po obraniu, jeśli włożymy je do wody lekko zakwaszonej octem. ... »
Źródło:

Puszyste kluski
Aby domowe kluski były bardziej puszyste, do ciasta należy dodać gazowaną wodę mineralną. Kluski nie rozpadną się podczas gotowania, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy sporą łyżeczkę mąki ziemniaczanej.... »
Źródło:

Kryształy w zimnej wodzie
Pod wpływem ciepła kryształowe naczynia tracą połysk, dlatego należy je myć wyłącznie w zimnej wodzie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt