Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Surowe jajko: świeże czy nieświeże
Po rozbiciu surowego jaja łatwo można się zorientować, czy jest ono świeże. Białko świeżego jaja jest gęste i sztywno otacza żółtko. W nieświeżym jaju białko jest rzadkie i szybko się rozpływa.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Przebarwione żółtko
W zbyt długo gotowanych jajach przebarwiają się żółtka, co nie znaczy, że są one szkodliwe dla zdrowia albo że były nieświeże.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Surowe czy gotowane
Oto sposób na odróżnienie jaja surowego od gotowanego. Zakręć na stole jajem i zaobserwuj, jak się obraca. Gotowane kręci się jak bączek, surowe obraca się powoli, nierównomiernie i szybko się zatrzymuje.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Obieranie jaj na twardo
Jeśli natychmiast po ugotowaniu w osolonej wodzie włożysz jaja do zimnej wody, dadzą się bez trudu obrać ze skorupki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Jaja z octem
Jaja nie popękają podczas gotowania, jeśli dodasz do nich trochę octu albo lekko nakłujesz szpilką szerszą spodnią część jaja.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Kolor żółtka
Nie denerwuj sie, jeśli, twoim zdaniem, żółtko ma niewłaściwy kolor. Blade, żółte czy pomarańczowe - nie ma nic wspólnego z jakością jaja, świadczy jedynie o rodzaju pokarmu, jaki dostawały kury.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Białko do przesolonej zupy
Uratujesz przesoloną zupe, dodając do niej białko z jednego lub dwóch jaj. Ścinające się białko wchłonie nadmiar soli. Potem możesz przecedzić zupę przez sito, żeby była klarowna. Mętny rosół też mozna przecedzić.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Nie gotuj zimnych jaj
Zimne jaja, prosto z lodówki, łatwo pękają podczas gotowania, dlatego wyjmuj je odpowiedno wcześniej (na parę godzin przed gotowaniem) z lodówki. Również łątwiej ubijesz pianę z białek, jeśli jaja będą miały temperaturę pokojową.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Stary ser do mleka
Stary, stwardniały żółty ser zanurz na jakiś czas surowym mleku, a znów bęzie miękki i smaczny... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zapiekany ementaler
Pieczony ementaler nie bęzie się za bardzo rozpływał, jęsli przedtem włożysz go na chwilę do zamrażalnika... »
Źródło:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt