Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Chrupiące bułeczki
Świeże bułki i rogaliki doskonale nadają się do zamrażania. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy zwilżyć je lekko wodą (albo woda zmieszaną z mlekiem) i włożyć do rozgrzanego piekarnika. To samo można zrobić z "wczorajszym" pieczywem, a bęzie smakować jak prosto z piekarni.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Nie przechowuj pieczywa w plastikowych torbach
Pieczywo nie powinno być przechowywane w plastikowych torebkach. Najlepiej trzymać chleb w lnianym worku albo zawijać w czystą ścierkę do wycierania naczyń, a wówczas nie będzie pleśnieć.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Panier z olejem
Do roztrzepanych, odrobinę posolonych jaj, wlej parę kropel oleju, a wtedy panier będzie odpowiednio gęsty i kruchy. Nigdy nie rozprowadzaj jaja wodą albo mlekiem.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Przechowywanie żółtka
Surowe żółtko, które nie jest ci chwilowo potrzebne, zachowa świeżość, jeśli polejesz je z wierzchu olejem lub wodą i schowasz do lodówki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Gotowanie pękniętego jaja
Pęknięte jajko możesz gotować na dwa sposoby: albo przed włożeniem do wody owiń je folią aluminiową, albo połóż jajo w sicie i trzymaj przez minutę nad parą, a wtedy białko s wierzchu zetnie się i nie wypłynie podczas gotowania.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Sprawdzanie świeżości jaj
Świeże jajko zanurzone w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na dnie, stare albo nieświeże - unosi się w wodzie i wynurza, ponieważ pęcherzyki powietrza są większe a przez to jajko lżejsze. Również potrząsając jajkiem możesz zorientować się, czy jest ono świeże. Stare jajk... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Pieczywo w rzymskim garnku
Pieczywo będzie dłużej miękkie i jadalne, jeśli je włożysz do kamiennego albo glinianego naczynia i przykryjesz... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Jabłko z pieczywem
Pieczywo trzymane w metalowym albo drewnianym pojemniku dłużej zachowa świeżość, jeśli włożysz do środka kawałek jabłka albo kilka plasterków surowego ziemniaka w celu zwiększenia wilgotności powietrza.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Pleśn w pojemniku do pieczywa
Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w pojemniku na pieczywo (w kuble na śmieci też), trzeba raz na tydzień (ew. co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z dodatkiem octu. Ocet zabija bakterie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Gotowane jajjko: świeże czy nieświeże
Gotowane jajko jest świeże, jeśli żółtko znajduje się pośrodku, a pęcherzyki powietrza w białku są maleńkie. W nieświeżym - żółtko znajduje siętuż przy skorupce, a pęcherzyki powietrza są większe.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt