Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Mdły rosół
Jeśli zdarzyło ci się zrobić niezbyt smaczny rosół, dodaj do niego trochę grubo siekanego mięsa i zagotuj.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Kości w rosole
Rosół wołowy nabierze wspaniałego smaku i kolory, jeśli go ugotujesz na kościach. Przyrumień lekko kawałki kości (poproś w sklepie, żeby odpowiednio podzielili kości) i gotuj je razem z włoszczyzną.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Skorupka do zupy
Aby rosół był klarowny, wrzuć do niego czystą skorupkę jaja. Pamiętaj też, że rosół nie powinien się gotować lecz tylko naciągnąć.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zupa bez kożucha
Na zupie nie zrobi się kozuch, jeśli posypiesz ją z wierzchu kawałeczkami masła.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

CHrupkie pieczywo kurczy się
Aby kromka chrupkiego pieczywa nie kruszyła się podczas smarowania masłem, podłóż pod nią drugą kromkę.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Folia trzyma ciepło
Podgrzewane bułeczki albo upieczone tosty będą dłużej gorące i chrupiące, jeśli podłożysz kawałek folii pod wieczko koszyka na pieczywo.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeże pieczywo
Napoczęty chleb będzie dłużej miękki i świeży, jeśli zakryjesz krojoną powierzchnię zwilżonym papierem pergaminowym.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Spleśniały chleb do kosza
Nigdy nie jedz ani nie dawaj zwierzętą lekko spleśniałego pieczywa, nawet jeśli powykrawałaś pleśń. Pleśń bardzo szybko się rozprzestrzeni, więc lepiej wyrzuć chleb do śmieci, a zaoszczędzisz sobie i innym kłopotów ze zdrowiem.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Mieszany i ciemny chleb osobno
Pieczywo mieszane (żytnio-pszenne) i ciemne (żytnie) dużo szybciej pleśnieje, jeśli jest przechowywane razem, w jednym pojemniku albo worku. Dlatego trzymaj je zawsze oddzielnie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Pieczywo tostowe do lodówki
Pieczywo tostowe, niezależnie od tego, czy w już otwartym opakowaniu czy jeszcze zamkniętym, przechowuj zawsze w lodówce, a wówczas nie spleśnieje tak szybko.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt