Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Chleb do przypalonego sosu
Nigdy nie mieszaj przypalonego sosu albo zapiekanki, bo zepsujesz w ten sposób smak całej potrawy. Przełóż nie przypaloną część do innego naczynia i dodaj do niej kawałek suchego chleba albo surowy ziemniak, który likwiduje smak przypalenizny. Nasza rada: najlepiej w ogóle nie jedz nicze... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Ratowanie majonezu
Jeśli majonez zwarzył się podczas ucierania, możesz go jeszcze uratować: szybko utrzyj w miseczce żółtko z solą, a gdy stężeje, dodawaj do niego powoli, kropla po kropli, majonez, cały czas równo go mieszając. Zazwyczaj taki przebieg przynosi pozytywny rezultat.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Udany majonez
Jeżeli wszystkie składniki mają jednakową temperaturę, majonez musi się udać. Pamiętaj więc, aby odpowiednio wczesnie wyjąć z lodówki jaja. Do jaj dodaj sól, pieprz i olej i wymieszaj. Odrobina musztardy na koniec gwarantuje właściwą konsystencję majonezu.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Łykowate mięso
Nawet najtwardsze mięso zmięknie, jeśli dodasz trochę octu do wody, w której je gotujesz.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Łykowate mięso
Nawet najtwardsze mięso zmięmnie, jesli dodasz trochę octu do wody, w której je gotujesz.... »
Źródło:

Przesolona zupa
Jeśli zupa jest za słona, wrzuć do niej dwa surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki i zagotuj. Pod koniec gotowania wyjmij ziemniaki, a przekonasz się, że wchłonęły nadmiar soli.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Bez krupek
Jeśli chcesz zagęścić zupę albo sos mąką, rozmieszaj ją najpierw z odrobiną wody albo mleka, a wtedy nie porobią się krupki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Rosołu nie przykrywaj
Mięso na rosół należy wkładać do zimnej wody. im dłużej gotujesz rosół na wolnym ogniu, tym bardziej esencjonalny ma smak. Pamiętaj, żeby gotować rosół bez przykrywania garnka.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Kostka na końcu
Kostkę rosołową (maggi, bulion_ dodaje się do zupy albo sosu dopiero pod koniec gotowania. Jeśli wrzucisz ją od razu do zupy, straci smak.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Cebula nadaje kolor
Przekrój na pół nie obrane cebulę, przyrumień (opiecz) powierzchnię cięcia na złoty kolor i wrzuć do rosołu, a nabierze doskonałego smaku i pieknego koloru. Ten sam efekt uzyskasz, wrzucając do rosołu kawałek suchego żółtego sera.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt