Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Pieczona kiełbasa
Jeśli podczas pieczenia posypiesz kiełbasę odrobiną cukru, będzie wyjątkowo smaczna i chrupiąca.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Parówki nie pękają
Oto sposób, żeby parówki nie pękały podczas gotowania: zagotuj wodę, zmniejsz ogień i wlej do wrzątku trochę mleka. Włóż parówki do wrzątku i trzymaj na małym ogniu dopóki się nie zagrzeją, nie dopuszczając do ich zagotowania.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Pieczeń wołowa musi postać
Żeby pieczeń wołowa nie była zbyt twarda i sucha, nie należy jej serwować od razu po wyjęciu z piekarnika, lecz odstawić na 5 minut, a następnie znów włożyć do gorącego naczynia i piec jeszcze chwilę.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Mięso smaruj olejem
Nie przechowuj mięsa w zafoliowanych opakowaniach, lecz od razu po przyniesieniu ze sklepu wyjmij z plastiku, nasmaruj oelejem jadalnym i włóż do lodówki. W ten sposób możesz je przechować nawet przez 3 dni.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Rozmrażanie piwem
Jeśli zrobiłaś za mało sosu, możesz go "rozmnozyć", rozrabiając ze śmietaną. Do sosu pieczeni wieprzowej albo wołowej doskonale nadaje sie też piwo zamiast śmietany.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Sos z resztek sera
Z resztek żółtego sera mozna zrobić pyszny sos do spaghetti: stop stop ser na maśle (ewentualnie dodaj trochę cebulki) i rozprowadź go śmietaną. ... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zamrożony sos
Jeśli zostało ci trochę sosu do pieczeni, napełnij nim pojemniczki na lód i zamróź. Gdy kostki zamarzną, wyjmij je i owiń każdą osobno w folię aluminiową, a potem z powrotem umieść w zamrażalniku. W ten sposób zawsze masz pod ręką gotowy sos mięsny.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Przesolony sos
Jeśli sos został przesolony, możesz go uratować dolewając trochę wina, mleka, śmietany albo wody.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Jabłko do pieczeni
Sos do pieczeni będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego plasterek jabłka. Możesz też przyrumienić trochę cukru na patelni, zalać sokiem jabłkowym i dodać go do sosu. Efekt będzie identyczny.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Kawa do sosu
Szczypta kawy rozpuszczalnej (w proszku albo granulkach), dodana do sosu do pieczeni, nada potrawie wyśmienity aromat.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt