Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Sok cytrynowy do kury
Drób pieczony na grillu będzie bardziej soczysty, jeśli przedtem skropisz mięso sokiem cytrynowym.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Myj drób!
Pamiętaj, aby drób porządnie myć w ciepłej wodzie! Potem osuszaj papierowym ręcznikiem.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Drobiu nie oprawiaj na drewnie
Do przygotowywania drobiu nie nadaje się drewniana deska, ponieważ trudno potem idealnie doczyścić jej chropowatą powierzchnię i w drewnie pozostają bakterię.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeży drób
Przy kupowaniu drobiu (także dzikiego ptactwa) zwracaj uwagę na następujące rzeczy: nogi muszą być elastyczne, mostek miękki, a pierś mięsista, pełna i jasna.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Obieranie ozora
Ozór cielęcy, wieprzowy albo wołowy, łatwiej da się obrać ze skórki, jeśli po ugotowaniu włożysz go na kilka minut do zimnej wody.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Szynka w siateczce
Siateczkę na wędzonej szynce należy przed gotowaniem porozluźnić trochę palcami (nie ściągać!), żeby nie poprzywierały do niej kawałki mięsa.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Soczyste mielone
Mielone mięso będzie soczyste i luźne, jeśli oprócz bułki rozmoczonej w mleku lekko i lekko odciśniętej dodasz do niego trochę wody mineralnej.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Delikatne podroby
Podroby, jak np. wątroba albo nerki, będą wyjątkowo delikatne i soczyste, jeśli przed przyrządzeniem namoczysz je na ok. 2 godziny w mleku albo w soku pomidorowym.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Mięso z rożna
Pręty i szpikulce (rożna, grilla) do nadziewania mięsa dobrze jest przed pieczeniem nasmarować olejem. Dzięki temu łatwiej potem zdjąć z nich mięso.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Parzyć kiełbasę
Aby kiełbasa nie pękała podczas pieczenia, trzeba ją ponacinać z obu końców albo sparzyć wrzątkiem i osuszyć (żeby potem nie pryskał tłuszcz). Dzięki temu również jej skórka będzie smaczna. Jeśli temperatura pieczenia będzie zbyt wysoka, kiełbaski przyrumienią się, ale w środ... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt