Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Dopieczony drób
Pamiętaj, aby drób, był zawsze całkowicie dopieczony, a na pewno unikniesz salmonelli.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Gęsia skóra chrupie
Skóra pieczonej gęsi albo kaczki będzie cudownie chrupać, jeśli na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika spryskasz ją lodowatą wodą.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Kaczka z miodem
Kaczka wyjątkowo zyska na smaku, jeśli podczas pieczenia posmarujesz ją kilka razy miodem.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Chrupiąca kura
Podczas pieczenia kury (na grillu, w piekarniku) dobrze posmarować ją kilka razy pędzelkiem maczanym w piwie, a wtedy jej skórka przyrumieni się na złoty kolor i będzie chrupiąca. Metoda ta sprawdza się również przy pieczeniu mrozonego drobiu.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Sok cytrynowy do kury
Drób pieczony na grillu będzie bardziej soczysty, jeśli przedtem skropisz mięso sokiem cytrynowym.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Myj drób!
Pamiętaj aby drób porządnie myć w ciepłej wodzie!. Potem osuszaj papierowym ręcznikiem.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Drobiu nie oprawiaj na drewnie
Do przygotowania drobiu nie nadaje się drewniana deska, ponieważ trudno potem idealnie doczyścić jej chropowatą powierzchnię i w drewnie pozostają bakterie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeży drób
Przy kupowaniu drobiu (także dzikiego ptactwa) zwracaj uwagę na następujące rzeczy: nogi muszą być elastyczne, mostek miękki, a pierś mięsista, pełna i jasna.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Obieranie ozora
Ozór cielęcy, wieprzowy albo wołowy, łatwiej da się obrać ze skórki, jeśli po ugotowaniu włożysz go na kilka minut do zimnej wody.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Szynaka w siateczce
Siateczkę na wędzonej szynce należy przed gotowaniem porozluźniać trochę palcami (nie ściągać!), żeby nie poprzywierały do niej kawałki mięsa.... »
Źródło:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt