Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Świeża ryba tonie
Świeżą rybę rozpoznasz po tym, że po włożeniu do wody opada na dno. Jeśli natomiast ryba utrzymuje się na powierzchni wody, nie nadaje się już do spożycia.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeża ryba
Świeża ryba ma lśniącą, śliską skórę o wyraźnym rysunku i przejrzyste, wypukłe oczy. Skrzela powinny być różowe, a jeśli podchodzą szarością, ryba jest nieświeża.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Skórka z kiełbasy
Twardą kiełbasę, z której trudno ściągnąć skórkę, włóż na monet do zimnej wody.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Ziemniak do oelju
Przy fondue z mięsa tłuszcz nie będzie ani pryskał, ani kipiał, jeśli wrzucisz do oleju pół surowego ziemniaka.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Olej na rozgrzaną patelnię
Tłuszczu nie należy lać (kłaść) na zimną patelnię. Zawsze, zanim nalejesz olej czy nałożysz masło, rozgrzej naczynie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zepsuta konserwa
Puszka z wybrzuszonym denkiem albo wieczkiem (bommbaz) oznacza, że konserwa jest zepsuta, trzeba ją więc wyrzucić. Należy być ostrożnym również wtedy, gdy blacha poddaje się pod naciskiem palca, a potem natychmiast odskakuje.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Otwarta konserwa
Zawartość otwartej puszki konserwy trzeba od razu przełożyć do innego naczynia. Nie wolno przechowywać otwartych konserw.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Słonina do szpikowania
Zanim naszpikujesz mięso słoniną, włóż ją na chwilę do zamrażalnika, a wówczas nie będzie się giąć i wyślizgiwać z rąk.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Krojenie słoniny
Słonina da się bez trudu pokroić w równe kawałki, jeśli zanurzysz przedtem nóż w gorącej wodzie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Dziczyzna z maślance
Potrawa z dziczyzny będzie wyjątkowo smaczna i delikatna, jeśli zalejesz mięso maślanką, przykryjesz naczynie i wstawisz na noc do lodówki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt