Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Chrupiące filety
Filety rybne przyrumienia się na piękny złoty kolor i będą chrupiące, jeśli do panieru dodasz tarty parmezan.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Ryba w folii
Jeśli zamierzasz piec rybę w folii aluminiowej, pamiętaj, że błyszcząca strona folii powinna być skierowana do wewnątrz, dzięki czemu ryba nie będzie przywierać do opakowania. Poza tym błyszcząca strona folii odbija promienie cieplne, co przedłuża czas pieczenia. Wysmarowanie folii ma... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Rozmrażanie w mleku
Rybę najlepiej rozmraża się w mleku. Dzięki temu znika smak mrożonki, a mięso jest delikatniejsze.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeża flądra
Nie denerwuj się, jeśli skóra fladry pęka podczas gotowania. Jest to znak, że ryba jest całkowicie świeża. (Jeśli skóra nie pęka, flądra była prawdopodobnie wcześniej zamrożona.) Możesz zapobiec pękaniu, jeśli na 2 godziny przed gotowaniem włożysz rybę do lodówki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Nie przywiera do patelni
Podczas smażenia ryba nie będzie przywierać do dna patelni, jeśli posypiesz tłuszcz solą albo oprószysz rybę mąką.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Posyp solą
Posyp solą blat, na którym przygotowujesz rybę, a wtedy ryba nie będzie się ześlizgiwać.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Skórka z kiełbasy
Twardą kiełbasę, z której trudno ściągnąć skórkę, włóż na moment do zimnej wody.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Ziemniak do oleju
Przy fondue z mięsa tłuszcz nie będzie ani pryskał, ani kipiał, jeśli wrzucisz do oleju pół surowego ziemniaka.... »
Źródło:

Szybkie skrobanie
Łatwiej oskrobiesz rybe, jeśli przedtem włożysz ją na chwilę do gorącej wody i natychmiast potem do zimnej. łuski najlepiej skrobać tępą stroną noża, w kierunku: od czubka ogona do głowy.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Czyścić, skrapiać, solić
Zawsze należy trzymać się tej kolejności, niezależnie od tego czy pieczesz, gotujesz czy dusisz rybę: najpierw umyj rybę pod bieżącą zimną wodą, następnie skrop sokiem cytrynowym albo octem (kwas neutralizuje zapach ryby), a dopiero potem posól.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt