Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Obieranie ziemniaków
Ziemniaki gotowane w mundurkach łatwiej dadzą się obrać, jeśli natychmiast po gotowaniu przelejesz je zimną wodą. Młode ziemniaki, które mają jeszcze cienką, łatwo odchodzącą skórkę, bez trudu obierzesz, trąc je czystym druciakiem.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Nie wykipią
Aby nie kipiała woda podczas gotowania ziemniaków, trzeba dodać do niej odrobinę tłuszczu.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Miękki równocześnie
Aby ziemniaki różnej wielkości były równocześnie miękkie, przed gotowaniem trzeba ponakłuwać większe bulwy drutem albo szpikulcem do szaszłyków.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

STare i młode ziemniaki
Stare i młode ziemniaki różnią się zawartością skrobii, dlatego należy się z nimi różnie obchodzić. Stare ziemniaki powinno się wkładać od razu do zimnej wody, młode natomiast wkłada się do wrzątku.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Sól do ziemniaków w mundurkach
Łupina ziemniaka nie popęka podczas gotowania, jeśli trochę osolisz wodę.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Trujące kiełki
Dłużej magazynowane ziemniaki po jakimś czasie zaczynają puszczać kiełki, w których znajdują się trujące substancje. Pamiętaj, żeby podczas obierania starannie wycinać wszystkie kiełki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Przechowywanie ziemniaków
Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym, suchym, a przede wszystkim ciemnym miejscu. Pod wpływem światła bulwy zielenieją i wytwarzają solaninę, która jest szkodliwa dla zdrowia. Przy obieraniu ziemniaków zawsze starannie wycinaj wszystkie zielone plamki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zbyt intensywny smak
Zbyt intensywny smak ryby możesz złagodzić, płucząc ją w wodzie z octem i dodając trochę mleka do wody, w której będziesz ją gotować.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Ośc w gardle
Połknęłaś ość? Najpierw wypij powoli łyżkę octu, który rozmiękczy ość, a potem zjedz kawałek chleba, żeby ją przepchnąć. Jeśli to nie pomoże, musisz się zgłosić jak najszybciej do lekarza!... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Usuwanie zapachu z ryb
Naczynia, które silnie przesiąkły zapachem ryby, wypłucz najpierw zimną wodą, a potem wyczyść skórką cytryny albo fusami z kawy. W ten sam sposób pozbędziesz się zapachu ryby z dłoni.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt