Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Pozatykane dziury w pieprzniczce
Dziurki w pieprzniczce nie będą się zatykać, jeśli do mielonego pieprzu wrzucisz kilka całych ziarenek pieprzu. Ma to tę dodatkową zaletę, że podnosi aromat przyprawy.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Przyprawy w zaparzaczce
Zapewne nieraz przekonałaś się, jak trudno wyłowić z zupy przyprawy w ziarnach albo w liściach, zanim poda się zupę na stół. Jest na to sposób: wkładaj goździki, ziarenka pieprzu lub liście laurowe itp. do zaparzaczki zamykana łyżeczka) do herbaty i gotuj razem z zupą.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Rrzeżucha w miseczce
Rzeżuchę możesz wyhodować w domu, wystarczy plastikowy pojemnik po twarożku (albo inne niezbyt wysokie naczynie). Wyłóż dno mokrą watą i nasyp na nią nasiona rzeżuchy. Ustaw w ciepłym miejscu i obficie podlewaj, a po kilku dniach pojawią się zielone pędy. W ten sposób masz pod ręk... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Dłużej świeże przyprawy
Natka, szczypiorek i koperek dłużej będą świeże, jeśli po umyciu posiekasz je drobno, wymieszasz z solą i włożysz do zamykanego naczynia. Przechowuj je w chłodnym miejscu.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Myj natkę w ciepłej wodzie
Natkę należy myć tylko w ciepłej wodzie, inaczej traci aromat i sok. Zwiędłą natkę możesz odświeżyć, wkładając ją na moment do ciepłej wody.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Natki nie gotuj
Ziele pietruszki jest przyprawą kuchenną najbogatszą w witaminy, oprócz tego poprawia trawienie i usuwa nadmiar wody z organizmu. Nadaje się do wszystkich potraw solonych, ważne jest jednak, żeby jej nie gotować razem z potrawą, bo traci swój aromat. Posypuj natką gotowe dania.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Suszenie ziół
Zioła powinno się suszyć w pozycji wiszącej na świeżym powietrzu, ale nigdy w pełnym słońcu, które niszczy ważne składniki roślin. Miesiące letnie to idealna pora na suszenie ziół, wystarczy tydzień i zioła są gotowe.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

ZIoła na mokrej desce
Świeże zioła siekane na drewnianej desce łatwo tracą swój aromat, ponieważ pochłania go drewno. Możesz temu zapobiec przedtem mocząc deskę.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Knedle i pyzy
Knedle i pyzy z ciasta ziemniaczanego (np. knedle z morelami, pyzy ziemniaczane) są gotowe w chwili, gdy zaczynają wypływać na wierzch; knedle z lekkiego ciasta (np. z mąki pszennej) są wtedy gotowe, gdy zaczynają się kręcić w lekko gotującej się wodzie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Kluski z grysiku
Kluski kładzione z grysiku będą pulchne i duże, jeśli dodasz do ciasta szczyptę sody oczyszczanej.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt