Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Ketchup z butelki
Jeśli mimo silnego potrząsania ketchup nie wypływa z butelki, wsadź do środka słomkę, tak aby dosięgała dna. Dzięki temu do butelki dostanie się powietrze i sos łatwo wypłynie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Olej do musztardy
Napoczęta musztarda szybko wysycha. Możesz temu zapobiec nalewając na jej wierzch trochę oleju.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Usuwanie goryczy
Podczas smażenia papryka dość szybko gorzknieje, dlatego trzeba ją skrapiać octem albo wodą.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Papryka traci kolor
Mielona papryka powinna być przechowywana w ciemnym, szczelnie zamykanym naczynku. Pod wpływem światła traci czerwony kolor.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Majeranek i oregano
Majeranek i oregano „gryzą się" ze sobą, dlatego nigdy nie dodawaj ich do jednej potrawy.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Czekolada na zapach czosnku!
Aby złagodzić zapach czosnku z ust, trzeba zjeść kawałek czekolady.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Czosnek w pieczeniu
Do potraw pieczonych (i smażonych) dodawaj czosnek na samym końcu, ponieważ łatwo się przypala, a wówczas staje się gorzki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Obrany czosnek trzymaj w oliwie
Czosnek to jedna z najzdrowszych roślin przyprawowych: zawiera witaminy i sole mineralne, działa bakteriobójczo i nie uszkadza wątroby. Obrane ząbki czosnku nie powysychają, jeśli będziesz je trzymać w oliwie. Poza tym oliwa przejdzie smakiem czosnku, doskonale więc będzie się nadawać d... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Mało oregano i tymianku
Również tych dwóch przypraw używaj oszczędnie, ponieważ ich silny aromat przytłumia właściwy smak potraw.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Rozmaryn oszczędnie
Rozmaryn dodawaj do potraw w niewielkich ilościach. Przyprawa ta nadaje się do pomidorów, kukurydzy, grzybów, sałatek mięsnych, zielonej sałaty (każdego rodzaju) i do potraw kuchni włoskiej.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt