Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Białe pieczarki
Jeśli umyte i pokrojone pieczarki skropisz sokiem z cytryny, nie będą ciemniały.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Skorzonerę do octu
Skorzonerę powinno się natychmiast po obraniu włożyć do wody z octem lub sokiem z cytryny, w przeciwnym razie korzonki ściemnieją.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

MArchew lubi tłuszcz
Pod wpływem tłuszczu (masła) marchew nabiera słodkiego smaku. Poza tym tłuszcz ułatwia przyswajanie przez organizm karotenu, czyli prowitaminy A, która zostaje przetworzona w wątrobie na witaminę A.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Delikatna marchew
Gotowana marchew znacznie zyska na smaku, jeśli dolejesz do wody trochę soku jabłkowego.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Chleb do brokułów
Nieprzyjemny zapach gotujących się brokułów można złagodzić, wrzucając do wody kawałek chleba. Do duszenia i pieczenia brokułów nie używaj tłuszczu, bo będą włókniste.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeże szparagi
Kupując szparagi zwracaj uwagę na ich końce - powinny być jasne i soczyste, o gładkiej skórce. Wtedy są na pewno świeże.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Szparagi dłużej świeże
Szparagi będą świeże nawet przez kilka dni, jeśli je owiniesz w wilgotną ściereczkę i włożysz do lodówki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Cukier do szparagów
Szparagi nabiorą wyjątkowo delikatnego smaku, jeśli je ugotujesz w wodzie z solą i cukrem (1 łyżeczka). Możesz też dodać odrobinę masła.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Gorzeki szparagu
Szparagi nie nabiorą gorzkiego smaku, jeśli podczas gotowania dodasz do wody surowy, obrany ziemniak, kawałek pszennego pieczywa albo wlejesz trochę mleka. Nie przykrywaj garnka w czasie gotowania!... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Obieranie warzyw
Po myciu, skrobaniu czy tarciu warzyw skóra na rękach jest poplamiona i szorstka. Możesz tego uniknąć, jeśli obróbkę jarzyn będziesz wykonywać mokrymi dłońmi.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt