Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Kukurydza bez soli
Kolby kukurydzy gotuj zawsze bez soli, ponieważ pod jej wpływem ziarna robią się łykowate, twarde. Kukurydza zachowa ładny żółty kolor, jeśli podczas gotowania dodasz do wody odrobinę soku cytrynowego.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zdrowa papryka
Papryka pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zaleca się jej spożywanie osobom cierpiącym na schorzenia żołądka i jelit. Jest też bogatym źródłem witaminy C.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Pomidory z dala od ogórków
Ogórki i kalafiory nigdy nie powinny być przechowywane razem z pomidorami. Pomidory wydzielają gaz, który przyspiesza gnicie innych jarzyn.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Obieranie pomidorów
Jeśli polejesz pomidor wrzątkiem i natychmiast ochłodzisz, bez trudu zejdzie z niego skórka.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Miękki pomidory
Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne, jeśli je włożysz na kwadrans do lodowatej wody. Aby łatwiej dały się kroić, maczaj nóż przed każdym cięciem w zimnej wodzie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Woda z jarzyn
Świeże warzywa gotuj w jak najmniejszej ilości wody i nie wylewaj jej. Woda po jarzynach zawiera sporo wartościowych związków mineralnych, warto więc ją zużyć na zupę albo sos.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Delikatny kalafior
Kalafior najlepiej myć w mocno osobnej wodzie, ponieważ wtedy wypływają ze środka wszystkie robaczki, małe ślimaki i owady. Jeśli do wody wlejesz filiżankę mleka, kalafior nie straci białego koloru i będzie miał wyjątkowo delikatny smak.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Warzywa podgrzewaj krótko
Unikaj zbyt długiego podgrzewania warzyw, ponieważ tracą smak, kolor i wartości odżywcze. Po ugotowaniu zdejmij potrawę z ognia, a podgrzewaj tylko bezpośrednio przed spożyciem.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Przyprawa grzybowa
Zmiel suszone grzyby w młynku do pieprzu (albo elektrycznym młynku do kawy), a będziesz miała wspaniałą grzybową przyprawę.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Grzyby myj krótko
Grzyby powinno się myć krótko i pod bieżącą wodą. Leżąc w wodzie, szybko nią nasiąkają i tracą smak. Jeśli masz wrażliwy żołądek, nie pij nigdy alkoholu do grzybów, a unikniesz przykrych dolegliwości.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt