Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Cebula bez łez
Nie musisz zalewać się łzami przy krojeniu cebuli, wystarczy, że zwilżysz wodą nóż i deskę. Cebula da się łatwiej obrać, jeśli zanurzysz ją przedtem na chwilę w ciepłej wodzie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Połówka cebuli
Napoczętą cebulę możesz przechować przez kilka dni, jeśli powierzchnię przecięcia posmarujesz masłem, a potem owiniesz cebulę w folię aluminiową i schowasz do lodówki.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeże warzywa w bibułce
Warzywa dłużej zachowują świeżość, jeśli są przechowywane w wilgotnym papierze bibułowym. Cebula, przechowywana na zapas, nie zacznie kiełkować, jeśli zawiniesz każdą główkę osobno w suchą bibułkę.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Miękki głąb
Duży, gruby głąb kalafiora (albo brokułów) szybciej zmięknie podczas gotowania, jeśli natniesz na krzyż jego koniec.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zielone warzywa
Świeże zielone warzywa, takie jak groszek czy fasola, nie stracą pięknego koloru, jeśli zaraz po ugotowaniu przelejesz je zimną wodą.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Groszek w strączkach
Możesz sobie zaoszczędzić mozolnego łuskania młodego groszku, ponieważ podczas gotowania strączki same pękają i wypływają na powierzchnię wody, skąd łatwo je wyłowić.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Cukier do groszku
Świeży groszek nie straci podczas gotowania zielonego koloru, poza tym będzie wyjątkowo kruchy, jeśli dodasz do wody trochę cukru. Tak samo mrożony groszek powinno się gotować z cukrem - jest wtedy smaczniejszy.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Rzodkiewki pobudzają apetyt
Rzodkiewki działają niezwykle pobudzająco na apetyt. Na pół godziny przed posiłkiem zjedz jedną albo dwie rzodkiewki, a poczujesz wilczy głód.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeże rzodkiewki
Rzodkiewki, a także wszelkie odmiany rzodkwi, będą dłużej świeże, jeśli ich nać będzie zanurzona w naczyniu z wodą.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Szpinaku nie odgrzewaj
Ugotowanego szpinaku nie powinno się odgrzewać, ponieważ mogą się z niego wydzielić substancje szkodliwe dla zdrowia.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt