Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Woda nisziczy witaminy
Owoce nigdy nie powinny leżeć długo w wodzie, ponieważ tracą witaminy, a także smak i aromat.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Czosnek razem z owocami
Świeże owoce nie zepsują się tak szybko, jeśli je będziesz przechowywać w pojemniku razem z kilkoma ząbkami czosnku.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Sos z marynowanych ogórków
Zamiast wylać sos po marynowanych ogórkach, użyj go do przyprawiania sosów sałatkowych.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Lekko strawna mizeria
Aby mizeria była łatwiej strawna, należy sparzyć wrzątkiem umyte ogórki i natychmiast przelać je zimną wodą, a dopiero potem kroić. Można też dodać łyżeczkę (do kawy) musztardy do sosu, którym przyprawiasz sałatkę. Dzięki temu unikniesz wzdęcia i nie będzie ci się odbijało.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Miezerię solisz pod koniec
Mizeria będzie wyjątkowo krucha, jeśli posolisz ogórki tuż przed jędze- pod koniec
niem, inaczej puszczą za dużo soku i rozmiękną.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zwiędła sałata
Zwiędłe liście sałaty znów będą chrupkie, jeśli do wody, w której je myjesz, wsypiesz łyżkę stołową cukru albo zanurzysz sałatę na 10 minut w wodzie z sokiem cytrynowym. Kwas cytrynowy ujędrni zwiotczałe liście.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Korzeń w wodzie
Sałata głowiasta będzie długo świeża, jeśli natniesz na krzyż gruby głąb (korzeń) i włożysz do płaskiego naczynia z niewielką ilością wody.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Sałata na sucho
Zasada numer jeden przy przyrządzaniu sałaty listkowej: musi być sucha. Osusz liście albo owiń w czystą ścierkę do naczyń i odczekaj chwilę, żeby woda wsiąkła w materiał. Nigdy nie zostawiaj sałaty w wodzie! Straci i estetyczny wygląd i witaminy.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Osty chrzan
Jeśli podczas tarcia albo jedzenia ostrego chrzanu płyną ci z oczu łzy, powąchaj świeży razowy chleb. Skutkuje natychmiast.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Szybciej rumiana
Jeśli przed smażeniem oprószysz cebulę maką, szybciej przyrumieni się na złoty kolor.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt