Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Owoce na kompot do wrzatku
Jeśli przygotowujesz kompot, wkładaj owoce do wrzącej wody i trzymaj na bardzo małym ogniu, tak żeby tylko naciągały, a nie gotowały się. Dzięki temu owoce zachowają swój smak, estetyczny wygląd i wartości odżywcze.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Świeży ananas bez żelatyny
Świeży ananas i żelatyna niezbyt dobrze się łączą. Ananas zawiera enzymy utrudniające tworzenie się galarety. Jeśli jednak poddusisz go przez chwilę, bez trudu zwiąże się z żelatyną.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Ostrożnie z ananasem
Nie przekrawaj świeżego ananasa tym samym nożem, którym go obierałaś. Skórka ananasa zawiera kwas, który u osoby wrażliwej może wywołać infekcję jamy ustnej.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Obieranie pomarańczy
Pomarańczę łatwiej będzie obrać ze skórki, jeśli przedtem zanurzysz owoc na moment w ciepłej wodzie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Przekłuj cytrynę
Jeżeli potrzebujesz tylko trochę soku z cytryny, nie przekrawaj całego owocu, a tylko go nakłuj widelcem albo drutem i wyciśnij tyle soku, ile ci potrzeba. Dzięki temu napoczęty owoc dłużej będzie się nadawał do spożycia.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Ocet do cytryny
Napoczęta cytryna nie wyschnie tak szybko, jeśli ją położysz przekrojoną powierzchnią na talerzyku z odrobiną octu.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Twarda cytryna
Twardą jak kamień cytrynę wystarczy włożyć na moment do ciepłej wody, a skórka od razu zmięknie.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Więcej soku z cytrusów
Z cytryn albo pomarańczy możesz otrzymać więcej soku, jeżeli poobracasz owoce chwilę w dłoniach, lekko przy tym naciskając ich powierzchnię.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Herbatka ze skórek jabłka
Po obraniu jabłka nie wyrzucaj skórek, ponieważ można z nich zaparzyć smaczną herbatę, która działa uspokajająco.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Cytryna do owoców
Świeżo pokrojone owoce, takie jak jabłka, gruszki czy banany, nie będą ciemniały, jeżeli je skropisz odrobiną soku z cytryny. Przy większych ilościach możesz też użyć wody z octem owocowym.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt