Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Ogórki
Gaszą pragnienie i orzeźwiają, nie tuczą. Dzięki ogórkom — jak twierdzi medycyna ludowa wszystkich krajów na przestrzeni wieków — zachowuje się młodość i urodę. Dla zdrowia zaleca się jadać ogórki same, bez dodatków innych warzyw, ze śmietaną, miodem i cukrem.
0 wykorzy... »
Źródło:

Warzywa
Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, buraki i in.) należy przed obraniem (skrobaniem) umyć. Najwygodniej i najlepiej (cienko i równo) obiera się specjalnym nożykiem do jarzyn. Obrane warzywa zaleca się opłukać w bieżącej wodzie, kroić nierdzewnym nożem. Obranych, a zwłaszcza ... »
Źródło:

Ziemniaki
Ziemniaki jadalne powinny być przede wszystkim smaczne i odznaczać się przyjemnym zapachem. Dobre ziemniaki powinny być tego samego gatunku, mniej więcej jednakowej wielkości, o owalno-okrąg-lym kształcie i gładkiej powierzchni (o małej liczbie płytkich oczek, bez uszkodzeń), białym lub... »
Źródło:

Sól do kawy
Stary, niezawodny sposób doświadczonych gospodyń domowych na podniesienie aromatu kawy: dodać szczyptę soli do zmielonej kawy i dobrze wymieszać.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Suszone owoce
Suszone owoce szybciej zmiękną podczas gotowania, jeżeli dodasz do nich cukier dopiero po zagotowaniu.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Zgniłe owoce wyrzucaj
Nie wolno ani jeść, ani przerabiać nawet lekko podgniłych owoców. Wszystkie brązowe plamki powycinaj starannie i ze sporym zapasem, ponieważ są siedliskiem trujących pleśni, które nie giną nawet podczas gotowania owoców.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Przechowywanie winogron
Jeśli chcesz dłużej przechować winogrona, musisz przede wszystkim usunąć z nich wszystkie, nawet lekko nadpsute owoce, a końce łodyżek zalać woskiem albo lakiem. Potem zawieś grona w chłodnym, przewiewnym miejscu.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Najpierw myj potem obieraj
Truskawki powinno się zawsze najpierw myć, a potem obierać. Jeśli zmienisz kolejność, owoce wchłoną zbyt dużo wody.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Truskawki wieczorem
Jedz świeże truskawki również wieczorem, a będziesz spać jak suseł, ponieważ owoce te zawierają brom.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

Truskawki rano
Truskawki powinno się jeść przed posiłkami albo rano, na czczo, jeszcze przed śniadaniem. Dzięki temu wszystkie ważne witaminy, żelazo i wzmacniający fosfor prawidłowo i w pełni przyswajane są przez organizm.... »
Źródło: H. Kuhn, Poradnik Pani Domu, Świat Książki, Warszawa 1996

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt