Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Porady kulinarne z całego świata.

Znajdziesz tutaj wiele interesujących porad z całego świata. Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki aby odnaleźć interesującą poradę. Poprostu wpisz, o czym masz ochotę poczytać w popniższej wyszukiwarce.



Ocet spirytusowy niszczy witaminę C
Do zaprawienia surówek, jarzyn, owoców używamy naturalnych kwasów, a me octu spirytusowego, który niszczy witaminę C.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Nie pozostawiajmy w wodzie jarzyn i ziemniaków
Nie pozostawiajmy w wodzie jarzyn i ziemniaków na długo przed gotowaniem. Ugotowanych jarzyn nie przetrzymujmy w wodzie na ogniu.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Surówki przygotuj bezpośrednio przed spożyciem
Surówki starajmy się przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Jeśli postoją zbyt długo, stracą część witamin, a ich smak też nie będzie doskonały.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Surówka z kiszonej kapusty i witamina C
Jeśli robisz surówkę z kiszonej kapusty i wydaje się ona zbyt kwaśna, lepiej jej nie płucz, bo wylejesz wraz z sokiem witaminę C. Spróbuj nieco złagodzić jej smak przez dodatek słodkiej, nie kiszonej kapusty, surowej, utartej marchewki, cukru i oliwy. Dodatek oliwy (oleju) spowoduje, ż... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Surówka z białej kapusty lepsza z małej główki
Jeśli kupujesz białą kapustę, nie zapominaj, że na surówkę lepsze będą małe główki, bo mają subtelniejszy, delikatniejszy smak niż te duże.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Jak przechowywać pietruszkę
Jeśli kupimy natkę pietruszki, koperek albo szczypiorek i chcemy je przechować w dobrym stanie, nie zapomnijmy wsypać do wody, w której stoją, szczyptę soli. Zieleninki dobrze przechowują się w lodówce na dolnej półce włożone do garnuszka i przykryte, albo włożone do foliowego worecz... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Jak nie tracić witamin podczas gotowania
- warzywa i owoce najlepiej gotować na parze,
- jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to najlepiej gotować je w małej ilości wody, którą można wykorzystać do sosów lub zup,
- przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem,
- żywność mrożoną gotować bez rozmrażan... »
Źródło:

Łatwo zetrzesz imbir
Bardzo łatwo można zetrzeć imbir, jeśli przetrzymujesz go w zamrażalniku.... »
Źródło:

Potrawy na kaca
Kac jest zazwyczaj następstwem wypicia nadmiernej ilości alkoholu. Czasem jednak nawet stosunkowo niewielka ilość wyskokowych trunków, jeśli piło się będąc zmęczonym lub „na głodniaka" może spowodować potężnego kaca. Kac pojawia się również po nieprzespanej nocy, po wielkim zmę... »
Źródło:

Cukinia
Cukinia stosunkowo niedawno zawitała do naszego kraju dzięki Instytutowi Warzywnictwa w Skierniewicach. Instytut wybrał odmiany nadające się dla naszego klimatu i rozpropagował ich uprawę. Cukinia ma takie same właściwości odżywcze jak dynia i jest niejako odmianą kabaczka. Można więc ... »
Źródło:

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38

O serwisie Pomoc Kontakt