Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Jedzenie

Zaprawianie zup i sosów żółtkami lub śmietaną
Odstawić na brzeg blachy zupę lub sos, mający być za prawiony — na kwartę zupy lub na pól kwarty sosu wziąć najmniej 2 żółtka, które oddzielnie rozbić z 2-ma łyżkami przestudzonego płynu, a mieszając ciągle łyżką drewnianą, wlewać powoli zaprawkę w zupę lub w sos i zaparow... »
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska

Rumienienie masła z mąką
W rondelku lub na patelni rozpuścić łyżkę masła a postawiwszy na wolnym ogniu, zagotować — wtedy wsypać łyżkę mąki, którą dobrze wymieszać z masłem i gotować dłużej lub krócej, stósownie do użytku przeznaczonego. Do białych sosów nie można tego masła z mąką zupełnie ru... »
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska

Klarowanie masła
Stosowną ilość masła rozpuścić w rondelku, zagotować kilka razy, gotując na wolnym ogniu około 10 minut — potem odstawić do przestudzenia. Gdy wszystek gąszcz opadnie, pozostanie płyn klarowny, który przecedzić przez czyste płótno, używając go następnie do smażenia ryb lub do c... »
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska

Czy zeschnięty ser żółty można uratować?
Zapomnieliśmy zawinąć w folię żółty ser i teraz zsechł się w lodówce? Nie można go pokroić, bo jest twardy jak kamień? Głowa do góry, jest na to prosty sposób!

Zeschnięty ser wystarczy zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na około 30 minut. Następnie wyjmujemy, osu... »
Źródło: onet.pl

Po ostrych potrawach podawaj łagodny deser
Kiedy przygotowujemy deser, który ma być ukoronowaniem obiadu, zwróćmy uwagę, by po potrawach o mdłym smaku podać deser kwaskowaty, natomiast deser o smaku łagodnym będzie pożądany po potrawach o smaku ostrym, zdecydowanym. Także gama kolorystyczna całego obiadu nie jest bez znaczenia, ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Krupnik zyska na smaku
Zwykła ziemniaczanka czy krupnik bardzo zyskają na smaku i aromacie, jeśli przeznaczone do niej warzywa po pokrojeniu leciutko poddusimy na maśle.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Śmietanę dodajemy do zupy tuż przed jej podaniem
Śmietanę dodajemy do zupy tuz przed jej podaniem.... »
Źródło: Śmietanę dodajemy do zupy tuz przed jej

Rosół smaczniejszy z mięsa wołowego
Rosół będzie smaczniejszy, jeśli przygotujemy go z mięsa wołowego „od ogona" i z kawałka cielęciny albo drobiu.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Parówki i serdelki będą smaczne
Parówki i serdelki będą smaczne, jeżeli włożymy je do wrzątku i potrzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut nie dopuszczając do zagotowania.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Mięso i drób będzie soczyste
Mięso i drób pieczone w piekarniku zachowuje soczystość, jeśli włożymy do piekarnika garnuszek z wodą.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23

O serwisie Pomoc Kontakt