Nektar
Napój, który z ambrozją stanowił pożywienie bogów greckich. Miał doskonały smak, jego spożywanie zapewniało młodość. Przepis niestety nie jest znany.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Mus
Miazga z przetartych owoców. Także deser przyrządzony z przetartych owoców z dodatkiem ubitej piany z białek z cukrem i dodatkiem żelatyny.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Zefiry
Lekko zamrożone kremy owocowe. Przygotowuje sieje z ubitą śmietanką, z pianą z białek z dodatkiem cukru pudru.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Trybuszon
Tak nasze bacie nazywały korkociąg.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Tartynka
To zwykła kromka dhleba posmarowana masłem, pasztetem, jakąś pastą, albo dżemem.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Tifurki
To malutkie ciasteczka z różnego rodzaju ciast. Mogą być suche, także lukrowane i nadziewane. Podawano je niegdyś na hebatkach popołudniowych. Trochę szkoda, że poszły w zapomnienie.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Mazagran
Orzeźwiający napój przygotowany z mocnej, czarnej kawy z dodatkiem cukru, koniaku i lodu.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Kopra
To po prostu wiórki kokosowe zwane u nas kokosem.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Knel
Delikatny, mięsny farsz przygotowany z surowego siekanego i utłuczonego w moździerzu mięsa, wymieszanego na jednolitą masę ze śmietanką. Najlepszy na pulpety gotowane w rosole.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Kapary
To nierozwinięte pączki kwiatowe krzewu rosnącego w obszarze M. Śródziemnego. Mają charakterystyczny, ostry zapach i smak. W Polsce mało znane, ale ich namiastkę stanowią marynowane owoce nasturcji. Ale muszą być zerwane, kiedy są zielone, wielkości groszku.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
1 - 2 - 3 |