Mleko gotowane zbyt długo nie jest smaczne
Mleko gotowane zbyt długo nie jest smaczne. Jeśli mleko przypali się nam podczas gotowania, to jeszcze nic straconego. Możemy usunąć przykry zapach: mleko przelewamy do czystego naczynia, przykrywamy złożoną we czworo wilgotną gazą, albo czystą ściereczką i przegotowu-jemy raz jeszcze ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Mleko gotujemy w garnku aluminiowym lub emaliowanym
Mleko gotujemy w garnku emaliowanym albo aluminiowym przeznaczonym wyłącznie do tego celu.... »
Źródło: Mleko gotujemy w garnku emaliowanym
Najpierw gotujemy rosół później dodajemy włoszczyznę
Przygotowując rosół albo inną zupę najpierw go zagotujmy, a dopiero potem dodajemy włoszczyznę.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Rosół będzie smaczny z dodatkiem cebulki
Jeśli chcesz, aby rosół był smaczny i aromatyczny, nie zapominaj dodać do niego przyrumienione na blasze albo płytce dwie połówki cebulki.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Jaki nóż do krojenia pomidorów
Do krojenia pomidorów używamy noża piłki, co pozwoli na uzyskanie równych plasterków.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Surówka z białej kapusty lepsza z małej główki
Jeśli kupujesz białą kapustę, nie zapominaj, że na surówkę lepsze będą małe główki, bo mają subtelniejszy, delikatniejszy smak niż te duże.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Jak nie tracić witamin podczas gotowania
- warzywa i owoce najlepiej gotować na parze,
- jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to najlepiej gotować je w małej ilości wody, którą można wykorzystać do sosów lub zup,
- przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem,
- żywność mrożoną gotować bez rozmrażan... »
Źródło:
1 |