Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Gotowanie

Mleko gotowane zbyt długo nie jest smaczne
Mleko gotowane zbyt długo nie jest smaczne. Jeśli mleko przypali się nam podczas gotowania, to jeszcze nic straconego. Możemy usunąć przykry zapach: mleko przelewamy do czystego naczynia, przykrywamy złożoną we czworo wilgotną gazą, albo czystą ściereczką i przegotowu-jemy raz jeszcze ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Mleko gotujemy w garnku aluminiowym lub emaliowanym
Mleko gotujemy w garnku emaliowanym albo aluminiowym przeznaczonym wyłącznie do tego celu.... »
Źródło: Mleko gotujemy w garnku emaliowanym

Najpierw gotujemy rosół później dodajemy włoszczyznę
Przygotowując rosół albo inną zupę najpierw go zagotujmy, a dopiero potem dodajemy włoszczyznę.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Rosół będzie smaczny z dodatkiem cebulki
Jeśli chcesz, aby rosół był smaczny i aromatyczny, nie zapominaj dodać do niego przyrumienione na blasze albo płytce dwie połówki cebulki.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Jaki nóż do krojenia pomidorów
Do krojenia pomidorów używamy noża piłki, co pozwoli na uzyskanie równych plasterków.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Surówka z białej kapusty lepsza z małej główki
Jeśli kupujesz białą kapustę, nie zapominaj, że na surówkę lepsze będą małe główki, bo mają subtelniejszy, delikatniejszy smak niż te duże.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Jak nie tracić witamin podczas gotowania
- warzywa i owoce najlepiej gotować na parze,
- jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to najlepiej gotować je w małej ilości wody, którą można wykorzystać do sosów lub zup,
- przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem,
- żywność mrożoną gotować bez rozmrażan... »
Źródło:

1

O serwisie Pomoc Kontakt