Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Porady kulinarne





Jak nie tracić witamin podczas gotowania
- warzywa i owoce najlepiej gotować na parze,
- jeżeli gotujemy warzywa w wodzie to najlepiej gotować je w małej ilości wody, którą można wykorzystać do sosów lub zup,
- przyrządzać potrawy jak najkrócej przed podaniem,
- żywność mrożoną gotować bez rozmrażania,
- kupować zawsze świeże produkty, a szczególnie warzywa i owoce i tylko taką ilość, którą można zużyć w ciągu kilku dni,
- warzywa strączkowe, makaron, ryż, mąkę przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2,
- zbyt długie mycie warzyw wypłukuje z nich witaminy B, C. Najlepiej myć je szczoteczką pod bieżącą wodą,
- nie należy wystawiać mleka i przetworów mlecznych na działanie promieni słonecznych, gdyż tracą witaminy A, D, B2,
- surówki sporządzać ze świeżo pokrojonych warzyw, inaczej tracą witaminy C i z grupy B.


Źródło:




Napisz, co sądzisz o tej poradzie...

Autor:


Treść:



Przepisz powyższy kod:







O serwisie Pomoc Kontakt