Jak poznać dobre mięso
Dobre mięso wołowe
powinno mieć piękny kolor krwisty, powinno być pulchne i soczyste, ani zbyt chude, ani bardzo tłuste. Jeżeli kolor jest bardzo ciemny, znać, że ze starego wołu, mięso więc będzie łykowate. Łój przy mięsie powinien być jasno-żółty — wyj... »
Źródło: Marta Norkowska - Najnowsza Kuchnia. Wytworna i Gospodarska
Niemiłe zapachy z rąk
Niemiłe zapachy z rąk (śledzie, cebula, czosnek) idealnie usuwa mielona gorczyca, którą trzeba wetrzeć w dłonie i potrzymać je tak przez chwilę, a następnie umyć pod bieżącą wodą.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Przechowywanie zupy obniża wartości odżywcze
Zbyt długie przechowywanie i podgrzewanie zup obniża ich wartości odżywcze.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Śmietana nie zwarzy się
Śmietana nie zwarzy się, gdy wlejemy ją do zupy, jeśli najpierw wymieszamy ją z 2-3 łyżkami słodkiego mleka.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Potrawy na kaca
Kac jest zazwyczaj następstwem wypicia nadmiernej ilości alkoholu. Czasem jednak nawet stosunkowo niewielka ilość wyskokowych trunków, jeśli piło się będąc zmęczonym lub „na głodniaka" może spowodować potężnego kaca. Kac pojawia się również po nieprzespanej nocy, po wielkim zmę... »
Źródło:
1 |