Czosnek ma działanie insektobójcze
Czosnek ma działanie insektobójcze. Sok z czosnku używany jest do zwalczania szkodników roślin ogrodowych i doniczkowych.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1989
Jak przechowywać pomidory
Świeże pomidory dłużej przechowamy, jeżeli ułożymy je w jednym rzędzie, szypułką do góry.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Na czym kroimy pomidory
Pomidory kroimy na plastykowej lub porcelanowej płytce, bo w drewnianą deseczkę sok łatwo wsiąka, a one same nabierają nieprzyjemnego posmaku.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Skóra łatwo zejdzie z pomidora
Pomidory jemy bez skórki. Zanurzamy je na kilka sekund we wrzątku, skórka schodzi wówczas bez żadnych trudności.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Myjemy pomidory przed jedzeniem
Środki ochrony roślin nie są obojętne dla organizmu człowieka, dlatego pomidory zawsze przed jedzeniem starannie myjemy w ciepłej wodzie.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Buraki nie utracą witamin i soli mineralnych
Buraki przeznaczone na jarzynę gotujemy w skórce, którą łatwo obierzemy, jednak zaraz po ugotowaniu zanurzymy je na moment w zimnej wodzie. Tak gotowane buraki nie utracą zawartych w nich witamin i soli mineralnych.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Nie pozostawiajmy w wodzie jarzyn i ziemniaków
Nie pozostawiajmy w wodzie jarzyn i ziemniaków na długo przed gotowaniem. Ugotowanych jarzyn nie przetrzymujmy w wodzie na ogniu.... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Surówki przygotuj bezpośrednio przed spożyciem
Surówki starajmy się przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Jeśli postoją zbyt długo, stracą część witamin, a ich smak też nie będzie doskonały.
... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Surówka z kiszonej kapusty i witamina C
Jeśli robisz surówkę z kiszonej kapusty i wydaje się ona zbyt kwaśna, lepiej jej nie płucz, bo wylejesz wraz z sokiem witaminę C. Spróbuj nieco złagodzić jej smak przez dodatek słodkiej, nie kiszonej kapusty, surowej, utartej marchewki, cukru i oliwy. Dodatek oliwy (oleju) spowoduje, ż... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
Jak przechowywać pietruszkę
Jeśli kupimy natkę pietruszki, koperek albo szczypiorek i chcemy je przechować w dobrym stanie, nie zapomnijmy wsypać do wody, w której stoją, szczyptę soli. Zieleninki dobrze przechowują się w lodówce na dolnej półce włożone do garnuszka i przykryte, albo włożone do foliowego worecz... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992
1 - 2 |