Przepisy kulinarne z całego świata      Mamy już 72707 przepisów! Znajdź przepis Dodaj przepis Zaloguj się

Artykuły kulinarne





Nagietek
Nagietek, zwany też pazurkiem, paznokietkiem, złocieniem upiększa ogrody przez całe lato swymi kremowymi, żółtymi i pomarańczowymi kwiatkami o przyjemnym, balsamicznym zapachu. Właśnie te pomarańczowe mają najlepsze właściwości lecznicze i kosmetyczne. Dla farmacji i kosmetyki przezna... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia agrestu
Agrest to jedna z młodszych roślin uprawnych. Nie znajdujemy o nim informacji u starożytnych Greków ani Rzymian. Opisany został w 1536 roku przez francuskiego lekarza Ruelle'a. Wiadomo też, że uprawiany był na małą skalę w ogrodach przyklasztornych od XIII wieku, a w roku 1701 w Ogrodzie ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Australijska dieta oczyszczająca organizm
Jedzenie, co tu ukrywać, jest ogromną przyjemnością, ale kiedy po ...tce zaczynamy gwałtownie tyć, kiedy mamy nie tylko problem z dopięciem ubiegłorocznej sukni, ale trudno wejść na schody i schylić się, kiedy odbicie w lustrze sylwetki nie wzbudza naszego zachwytu, gwałtownie szukamy d... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Tajemnice młodości
Sen. Najskuteczniejszym, a jednocześnie najtańszym środkiem, pozwalającym człowiekowi przedłużyć młodość i zachować dobry wygląd jest sen. Nie chcę przez to powiedzieć, że jest to środek najłatwiejszy do zastosowania. Kiedy trzeba jeszcze coś w domu zrobić (przecież nigdy... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Arystokrata wśród jarzyn
Teraz, wiosną zasługują na naszą uwagę szparagi — słusznie uważane za „jarzynową arystokrację". To prawda, że są bardzo drogie, ale niech choć raz do roku zagoszczą na naszym stole. Starożytni, którzy wiedzieli, co smaczne i zdrowe, uważali szparagi za szczególnie godne stołów... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Historia rzodkiewki
Rzodkiewka, bliska krewna rzodkwi, pochodzi z dalekich Chin. Znana już była w starożytnym świecie: w Egipcie jadali ją nawet faraonowie, a Grecy widzieli w niej doskonałe i wszechstronnie działające lekarstwo. Używano je przeciwko „pluciu krwią", dla poprawy wzroku i rozjaśnienia myśli... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Wielkanocne pisanki
Jak co roku Święta. I wszystko to, co z mmi się wiąże: zwyczaje, ciepła atmosfera przy rodzinnym, świątecznym stole pozostaje jak zawsze — nasze, tradycyjne, polskie. Dla każdego z nas symbolem Wielkanocy było i jest jajo — symbol nadziei i rodzącego się życia. Dzielimy się jajkiem... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Wielkanocne mazurki
Mazurki to specjalność tradycyjnej, polskiej kuchni wielkanocnej. Są to placki wykonane z różnych gatunków ciasta (kruche, biszkoptowe, marcepanowe) z dodatkiem bakalii i skórki pomarańczowej, rodzynek, fig, daktyli, orzęchów i migdałów, zwykle lukrowane. Pochodzą mazurki prawdopodobnie... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Wierzba pomaga i leczy
Wierzba — symbol budzącego się życia i płodności — od wieków dostarcza gałązek na palmy święcone w Palmową Niedzielę. Do dziś przetrwała wiara, że połknięcie „bazi" chrom nas przed bólem gardła, daje zdrowie i siłę do następnej Wielkiejnocy. Z wierzbą łączą się legen... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

Cesarzowa i mleko
Cesarzowa Elżbieta, małżonka Franciszka Józefa I, znana była ze swej urody i pięknych włosów, a jej figura zachowała niezwykłą wio-tkość i delikatność przez całe życie. Bardzo dbała o to, by nie przytyć, wiele czasu spędzała na powietrzu, gimnastykowała się, jeździła konno. ... »
Źródło: Kalendarz Domowy Babci Aliny, 1992

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9

O serwisie Pomoc Kontakt